Povežite se sa nama

Vijesti

RADULOVIĆ SAGLASAN SA ĐUKANOVIĆEM: Crna Gora je doprinosila poboljšanju prilika u Avganistanu kako bi se postigao mir

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crna Gora, kao članica NATO-a i država koja je bila dio NATO misija u Avganistanu (ISAF i Odlučna podrška), sa posebnom pažnjom prati dešavanja u Avganistanu, tim prije što je svojim višegodišnjim angažmanom, koji je okončan u septembru 2020. godine, doprinosila poboljšanju prilika u Avganistanu sa ciljem postizanja mira, kao jedinog ishoda za sukob u državi, izjavio je ministar spoljnih poslova Crne Gore Đorđe Radulović na vanrednom sastanku NATO ministara.

Na sastanku koji održan putem video linka, Crna Gora je podržala inicijativu međunarodne zajednice kojom se traži da se svima koji žele da napuste državu to i omogući, uključujući i potrebu da putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvori.

-Saveznice su zajedničkom izjavom potvrdile posvećenost sigurnom i bezbjednom povlačenju svojih i državljana partnerskih država, te ukazale na potrebu da se i Avganistancima, koji to žele, omogući da napuste državu. NATO je trenutno angažovan na osiguranju funkcionisanja aerodroma u Kabulu, a na terenu je i diplomatsko prisustvo koje će nastaviti da koordinira proces evakuacije. Od budućih vlasti u Avganistanu se očekuje da okončaju nasilje u državi i osiguraju poštovanje ljudskih prava, naročito žena, djece i manjina- navodi se u saopštenju Ministartva spoljnih poslova.

Slično izjavu dao je prije nakoliko dana i predsjednik Milo Đukanović koji je kazao da je Crna Gora ponosna na doprinos koji su pružali stabilnosti, miru i demokratskom razvoju Avganistana.

-Kao odgovoran i pouzdan partner i saveznik, Crna Gora i pripadnici njenih oružanih snaga su ponosni na doprinos koji su pružali stabilnosti, miru i demokratskom razvoju Avganistana. Posljednja dešavanja još jednom su potvrdila da mir nije samo odsustvo sukoba- saopštio je tada Đukanović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije