Povežite se sa nama

Politika

RADULOVIĆ: Savjet Evrope da posveti posebnu pažnju ljudskim pravima, zaštiti novinara i žena

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Savjet Evrope, zajedno sa njegovim članicama, treba da posveti posebnu pažnju trenutnim trendovima, koji prijete da podriju dostignute standarde, posebno kada su u pitanju poštovanje i primjena Konvencije o ljudskim pravima, zaštita novinara i žena, izjavio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na Ministarskoj konferenciji Savjeta Evrope.

Radulović je istakao nemjerljiv značaj koji Savjet Evrope ima kao organizacija koja promoviše i štiti demokratske vrijednosti, posebno u vremenu epidemiološke krize i rastućih tenzija u Evropi.

„Prošla godina je pokazala sposobnost Savjeta da riješi hitna pitanja, prilagodi se novim okolnostima i, što je najvažnije, pruži smjernice državama članicama kako bi se obezbijedilo poštovanje i zaštita ljudskih prava, demokratije i vladavine prava“, rekao je Radulović.

Govoreći o zaštiti novinara, Radulović je istakao da je za Crnu Goru sloboda medija osnova demokratskog društva, jer samo slobodni i nezavisni mediji afirmišu ono što je javni interes i civilizacijski napredak.

Takođe, kazao je da važnost zaštite žena od bilo koje vrste nasilja, uključujući porodično, pri čemu je ukazao na značaj primjene Istanbulske konvencije, koja predstavlja najnapredniji međunarodni ugovor u ovoj oblasti.

Radulović je poručio da je potrebno obezbijediti i efikasnost primjene Konvencije o ljudskim pravima, na način da se sve presude Evropskog suda za ljudska prava poštuju i bez odlaganja sprovode u svim državama članicama.

U Hamburgu su bili prisutni njemački i mađarski predstavnici, odnosno aktuelni i naredni predsjedavajući, kao i šefovi glavnih insititucija Savjeta Evrope.

Na kraju je Radulović čestitao Njemačkoj na odličnom predsjedavanju i poželio uspjeh i iskazao podršku Mađarskoj, kao sljedećoj predsjedavajućoj.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Valter
Valter
21.05.2021. 16:48

Pi! Zaposljavali u ministarstvo ovakvu pascad. Moj Rocenu

Sponzor

Najčitanije