Povežite se sa nama

Dijaspora

RADULOVIĆ: „Vlada posvećena izgradnji bližih veza sa dijasporom“

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vlada Crne Gore je posvećena izgradnji bližih odnosa sa dijasporom i u tom pravcu želimo da kreiramo novu vrijednost, intenziviramo komunikaciju i ojačamo vaše veze sa maticom, ocijenjeno je tokom prvog online sastanka ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa predstavnicima dijaspore, koji je organizovala Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima.

Kako navode, osim ovog, uslijediće sastanci Radulovića i sa ostalim udruženjima, što, kako je istaknuto, predstavlja jasan pokazatelj opredijeljenosti Vlade za saradnju sa dijasporom i uspostavljanje prakse koja nije postojala ranije.

Šef crnogorske diplomatije je iskazao spremnost da pružimo punu podršku svim mehanizmima koji će osigurati nesmetani dijalog i realizaciju konkretnih aktivnosti u cilju zajedničke promocije Crne Gore.

Radulović je istakao važnost kontinuirane komunikacije diplomatsko-konzularne mreže sa udruženjima dijaspore u inostranstvu, budući da su ambasade i konzulati na raspolaganju državljanima Crne Gore i njihovim interesima.

Govoreći o najbitnijim pitanjima vezanim za našu dijasporu, pri čemu nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta, izaziva veliko interesovanje, poručio je da niti jedan crnogorski državljanin neće biti zaboravljen, te da je Vlada posvećena kreiranju modela koji će najbolje odgovarati crnogorskim prilikama.

„Briga o dijaspori neizostavan je dio unutrašnje i vanjske politike, stoga je uključivanje dijaspore – iseljenika u društveni, ekonomski i politički život Crne Gore, od velikog značaja“, istakao je Radulović.

U tom kontekstu, saglasio se sa sagovornicima da u fokusu saradnje sa dijasporom treba da bude ekonomski aspekt, koji će podstaći našu privredu, posebno uzimajući u obzir posljedice pandemije COVID-19. Tokom razgovora je ocijenjeno da će Evropska unija kroz konkretne projekte, biti prisutnija u Crnoj Gori, a to je zajednički cilj svih.

Predstavnici dijaspore istakli su značaj komunikacije i jačanje saradnje sa relevantnim instuitucijama, pri čemu su istakli važnost pokretanja elektronskog portala, kao svojevrsnog mosta i učvršćivanja međusobnih veza. Razmijenjena su mišljenja o promociji Crne Gore kao bezbjedne destinacije, posebno imajući u vidu skori početak turističke sezone.

Radulović je najavio prisustvo u okviru Dana dijaspore koji će se održati 28. i 29. jula u Bijelom Polju, kao znak podrške daljim aktivnostima Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima u cilju promocije svih konkretnih rezultata i tekućih projekata sa crnogorskom zajednicom u inostranstvu.

„Vlada ima moralnu obavezu da pomogne dijaspori u svim njenim nastojanjima da promoviše maticu, pri čemu smo ujedinjeni u istom cilju a to je – Crna Gora, država svih njenih građana“, poručio je šef crnogorske diplomatije.

Sastanku su prisustvovali Maida Gorčević, savjetnica predsjednika Vlade za manjinska prava, Seid Hadžić, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, Branislav Karadžić, generalni direktor za konzularne poslove i dijasporu u Ministarstvu vanjskih poslova, kao i predstavnici dijaspore Mijaz Ramdedović, Bošnjačka kulturna zajednica „Hanover“, SR Njemačka, Vojislav Kovač, počasni konzul Crne Gore u Sloveniji, Remzo Skenderović, Crnogorsko akademsko društvo „Luča“, Slovenija, Danijela Đurđević, Udruženje „Kraljica Jelena“, Italija, Fetija Kalač, Kulturno informativni centar Crne Gore u Luksemburgu, Radojica Marković, Asocijacija Montenegro, Francuska, Mirza Redžić, Vijeće crnogorske nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini, Vladislav Popović, Udruženje Crnogoraca i prijatelja Crne Gore na Kipru, Enver Korać, BD Fond, Luksemburg.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije