Povežite se sa nama

Vijesti

RAKOVIĆ: Bezbjednosne procjene su veoma loše

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Istoričar Aleksandar Raković smatra, povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u nedjelju 5. avgusta na Cetinju, da su i Srpska pravoslavna crkva i on ponudili riječi pomirenja, a da je na drugoj strani to da prihvati, ali nije optimista. “Druga strana se već spremila da izazove incidente”, kaže on, misleći na “male grupe koje su se već pokazale kao ekstremne i koje su zaprijetile da će spriječiti ustoličenje”. Ističe da i “najslabija država ima mehanizme da spriječi ekstremne grupe u namjeri da izazovu incidente, ali je ovde pitanje da li u policiji ima više onih koji su lojalni bivšem direktoru policije Veselinu Veljoviću ili novoj vlasti”.

„Ona pokazna vježba od prije nedjelju dana na Ivanovim koritima pokazala je da je policija bila na strani ekstremista a ne SPC, to je bio lakmus papir da se vlada Zdravka Krivokapića ne ponaša komotno, već da razmotri kako će spriječiti da dođe do neželjenih događaja u nedjelju“, navodi Raković u Danu uživo na TV N1.

Mitropolit Joanikije je danas poručio da je spreman za dijalog i dogovor sa svima u Crnoj Gori i da se zajedništvo postignuto na litijama protiv bivše vlasti nastavi. „Da prihvatimo svu braću, i one koji različito misle i one koji žele da se spoje sa nama“, kazao je Joanikije, ocijenivši da se činu njegovog ustoličenja u Cetinjskom manastiru bez potrebe pripisuje „bog zna kakav politički karakter“.

Na pitanje zašto je toliko važno mitropolitu Joanikiju da bude ustoličen na Cetinju, Raković podsjeća da je na Cetinju sjedište Mitropolije crnogorsko-primorske – drevno sjedište, ali njeno sjedište je i Saborni hram u Podgorici.

„Ima eparhija u SPC koje imaju i dva sjedišta, to nije ništa neobično, ali Joanikije se, zajedno sa Sinodom, opredijelio da bude ustoličen gdje su i njegovi prethodnici u prethodnih 170 godina, to je pristojni čin koji ne bi trebalo nikog da uzbuđuje, budući da je to čin crkve koja je prisutna u Crnoj Gori od 1219. pod bilo kojim imenom, nije uvijek bila SPC, ali uvijek je bila svetosavska crkva, srpska po karakteru, i ovo je sasvim jedan uobičajen čin kakvih je bilo puno na Cetinju, ali ovo današnje Cetinje nije isto kao prije sto godina“, kaže Raković.

Na pitanje šta može SPC da uradi da umiri tenzije, on navodi da je uradila sve što može, „otkazala je skup na Cetinju sa najmanje 1.500 zvanica, ona je prihvatila sugestije bezbjednosnih organa Crne Gore da ne održi taj skup kako bi se smanjile tenzije“.

On dodaje da će ustoličenje biti održano u užem krugu ljudi, najviše 70, od kojih 40 episkopa, da će biti unutar manastira, „tako da nema nikakvog povoda za tumačenje da se radi o provokaciji“. Državni zvaničnici su se opredjelili da mu ne prisustvuju, te je „izvjesno da će to biti čin isključivo u crkvenom okruženju“.

Navodi da s druge strane, pristalice crnogorskog predsjednika i lidera DPS Mila Đukanovića ne prihvataju nikakve sugestije bezbjednosnih organa i dodaje da postoje pretpostavke da će već sjutra biti postavljene prve prepreke na putu za Cetinje kako bi se spriječilo ustoličenje.

A kako tumači najave nekih građana Cetinja da će ga napustiti iz straha za svoju bezbjednost, on ocjenjuje da je to „tužno i tragično po samo Cetinje“.

„Ono je ranije bilo u simfoniji sa SPC, a sada kao da su dva svijeta, ako se ovako nastavi, Cetinjskom manastiru ne preostaje ništa drugo nego da bude bezbjednosna zona, poput naših manastira na Kosovu. Druga strana ne prihvata nikakvu ruku pomirenja, što je stvarno žalosno“, ukazuje Raković.

On smatra da se iz Beograda ne podižu tenzije povodom ovog događaja, jer bi Beogradu „suštinski svakako bilo važno da se sve odigra bez incidenata“.

„Ni Beograd ni SPC nisu pozivali na incidente, niti Demokratski front, niti bilo koja struktura srpskog naroda u Crnoj Gori“, navodi on.

Đukanovićev odlazak – vrhunski čin nelojalnosti prema sopstvenoj državi

A na to kako tumači napise u nekim našim medijima u kojima se kritikuju tenzije u Crnoj Gori, on smatra da je to „uglavnom bojazan da će se dogoditi nešto loše kako bi se pojačala svjesnost stanovništva da to ne bi trebalo da se desi“.

„Suštinski, Beogradu je važno da sve prođe mirno sjutra i prekosjutra i da ne bude nikakvih tenzija“, ističe on i dodaje da se ne mogu sticati politički poeni na taj način.

„DPS ne shvata da je suštinske greške pravio upravo u svom odnosu prema SPC. Vlasti u Beogradu nemaju potrebe da izvuku neku korist iz ovoga, najveću korist izvući će građani Crne Gore, ako sve ostane mirno“, kaže Raković.

Dodaje da je Đukanović najavio odlazak na Cetinje kako bi protestovao zbog ustoličenja, što je ocijenio kao „vrhunski čin nelojalnosti prema sopstvenoj državi, čiji je on predsjednik, on poziva na pobunu protiv drugog dijela državnog aparata“.

„Mirnim putem se ne može spriječiti ustoličenje, on odlazi da homogenizuje svoje pristalice. Ako oni najavljuju juriš na Cetinsjki manastir, a njegov savjetnik Veljović poziva na nelojalnost policiji, to je onda poziv da se ugrozi i sam manastir. Njihova namjera može biti da zauzmu Cetinjski manastir, ali mislim da za to nemaju kapacitet“, navodi Raković.

Ali, kako dodaje, „jedno je namjera ekstremista koji žele da spriječe ustoličenje, a drugo je država Crna Gora, koja ako pokaže minimum kapaciteta da očuva mir, ona to može“, smatra on i dodaje da su bezbjednosne procjene jako loše i da to svi znaju, pa i aparat Zdravka Krivokapića.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije