Povežite se sa nama

Vijesti

RAKOVIĆ: Potpisivanje Temeljnog ugovora daleko

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Istoričar Aleksandar Raković kazao je danas na TV Pink da je potpisivanje Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve daleko, osim ukoliko se Krivokapić ne vrati prethodno usaglašenoj verziji koju je došao da potpiše tokom trajanja Sabora SPC, a onda najednom odustao i drskim ponašanje napravio skandal.

Raković je pojasnio da je patrijarh Porfirije formirao tročlanu stručnu komisiju koja bi trebalo da započne rad posle sezone godišnjih odmora i analizira znatno izmenjen tekst predloga Temeljnog ugovora koji je privatnim kanalima Krivokapić dostavio Srpskoj patrijaršiji.

Prema Rakovićevim informacijama, biće puno toga spornog, posebno član 13 ali i neki drugi članovi koji su obrazloženi u emisiji. Nažalost, pojašnjava Raković, stručna komisija zbog prethodno preuzetih godišnjih odmora neće moći da počne rad pre druge polovine septembra 2021. i očekuje se da rad te komisije bude iscrpan i opsežan, po širini i dubini ispitivanja problema.

Stoga, kaže Raković, smatra se da će nalaz stručne komisije biti znatno obimniji od Krivokapićevog predloga Temeljnog ugovora koji sadrži devet strana teksta.

S obzirom na naučnu kompetentnost ove komisije i uobičajeni opseg trajanja proučavanja ovog problema, očekujem da bi stručna komisija prvu verziju svog nalaza, sa sugestijama i primedbama, mogla da pošalje Sinodu SPC otprilike do decembra 2021.

Članovi Sinoda SPC bi potom dobili taj materijal koji bi nadalje proučavali, a izvesno je da zbog januarskog kalendara 2022 – koji je prebogat praznicima – teško da bi u tom mesecu bilo prostora za podrobnu diskusiju i odluku Sinoda SPC, dodaje Raković.

S tim u vezi, navodi Raković, moglo bi se očekivati da Sinod SPC u februaru utvrdi načelni zaključak a potom do marta-aprila 2022. sa stručnom komisijom do kraja usaglasi dokument koji bi mogao biti poslat Krivokapiću, da ga primi negde u maju 2022.

Dakle, zaključuje Raković, s potpisivanjem Temeljnog ugovora ne može se žuriti, osim ako se Krivokapić ne vrati prethodnoj usaglašenoj verziji. U tom slučaju bi Temeljni ugovor mogao biti potpisan za jedan jedini dan.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije