Povežite se sa nama

Društvo

RESOR PROSVJETE: Čelnici škola o smjenama obaviješteni poštom?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Oko 400 direktora osnovnih i srednjih škola i vrtića i 600 njihovih pomoćnika od 12. jula su “izgubili” svoje pozicije, što je predviđeno izmjenama Zakona o opštem obrazovanju za koji nova vlast tvrdi da će omogućiti depolitizaciju obrazovnih ustanova, pišu Dnevne novine.

Međutim, zvaničan dopis od prosvjetnog resora još nijesu dobili, pa nije poznato ko je od direktora napustio kancelarije, te kome su ustupljene. Predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović vjeruje da je Ministarstvo, prosvjete, nauke, kulture i sporta čelnike škola o smjenama obavijestilo putem pošte, koja još nije stigla, pišu Dnevne novine.

“O smjenama direktora smo čuli iz medija. Kada smo u ponedjeljak pošli kući, nije bilo nikakvih novosti što se tiče škola. Ako je to tačno, uz rezervu da je obavještenje poslato poštom, malo je neobično da su, pogotovo što se to sve dešava u okviru jednog ministarstva, izabrali taj oblik komunikacije”, kazao je Savović DN.

Kada je riječ o informaciji da su pripremljena rješenja za otpust 120 direktora škola, Savović je kazao da je riječ o velikom broju ljudi, s obzirom na trenutnu situaciju u prosvjeti.

“Ovo je vrlo nezgodan trenutak jer se nalazimo na početku nove školske godine i mnogo je bolje da se bavimo pripremom za njen početak. Treba vidjeti u kom obimu će raditi škole, da li je Ministarstvo pripremilo nešto u slučaju da bude ponovo organizovana onlajn nastava. Takođe, treba vidjeti da li su spremili zakonske i podzakonske akte. Vidimo da će biti prekinut štrajk advokata i na red će doći naša tužba za prekovremene časove koja će biti predata. Sa kojim novcem raspolaže Ministarstvo, to je pitanje”, naglasio je Savović.

On, takođe, napominje da problem predstavlja i što će novim direktorima biti neophodno mjesec, dva da se upoznaju sa radnim zadacima i da eventualno prođu kurseve.

“Nije isto voditi dnevnik i rukovoditi ustanovama”, ističe Savović.

Komentarišući izjavu predsjednice Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta Stanke Vukčević da, ukoliko im se ne ispune zahtjevi kada je riječ o problemu prekomjerne norme, nastava neće početi 1. septembra, Savović je naveo da će imati podršku Gradskog odbora Sindikata prosvjete.

“Sindikat je i ranije bio protiv toga da različite norme budu u osnovnim i srednjim školama. Nije u redu da radimo isti posao u smanjenom obimu u osnovnim, u odnosu na srednje škole. Što se tiče Gradskog odbora, daćemo im podršku, da se nađemo i okupimo oko zajedničkog pitanja. Sve što budemo smatrali da je potrebno, Sindikat će stati uz svoje članstvo u srednjim školama. Ovo je samo jedno od brojnih problema u prosvjeti koje izaziva nezadovoljstvo i plašimo se da ako se ta pitanja budu nagomilavala, može doći do spontanih aktivnosti kolega u školama. Tema štrajka će se vjerovatno nametnuti u jednom trenutku”, zaključuje Savović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije