Povežite se sa nama

Društvo

RUSKA AKADEMKINJA TATJANA ALEKSEEVA: Crnogorci su Sloveni koji se antropološki razlikuju od Slovena

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Na današnji dan, 22. juna 2007. umrla je antropolog Tatjana Alekseeva, akademkinja Ruske akademije nauka. Rođena je 1928. godine u Kazanju.

ALEKSEEVA 1998. GOSTOVALA NA NTV MONTENA

Alekseeva je 1998. godina gostovala na podgoričkoj NTV Montena, domaćin emisije joj je bio akademik CANU, antropolog Petar Vlahović.

U emisiji je Alekseeva pričala o antropološkim nalazima srednjevjekovnih skeleta koji su nađeni na Cetinju, Slovene nije pominjala, stalno je govorila o Vlasima.

Možete pogledati snimak emisije, cijelo izlaganje Alekseeve:

https://www.youtube.com/watch?v=ThbRtOkEuq

Na 10:34: Crnogorci su slovenski narod koji se u antropološkom smislu razlikuje od Slovena

Na 13:26: Ja sam se već upoznala sa nalazima sa Ćipura i proučavala ih nekoliko dana. I naravno, vide se razlike u odnosu na srednjovjekovne Slovene… U nalazima iz Ćipura primjećujemo osobenosti koje se razlikuju od slovenskog naroda kao što su izrazito široka i krupna glava, što ne karakteriše srednjovjekovne Slovene, jer u periodu srednjeg vijeka karakteristična je bila izdužena glava za većinu stanovništva kakvi su Sloveni, zatim Germani, Ilirci. Međutim, mi vidimo da se u spisima (nalazima m.p.) sa Ćipura može zapaziti osobenost od 15. do 17. vijeka, gdje imamo široku i okruglu glavu, krupni razmjeri lica, što se ne može kategorizovati u antropološke osobine tog dijela evropskog naroda. Imamo veliko i široko lice sa neuobičajeno velikim nosom… To je znači karakteristika – brdskog tipa naroda. Po spisima koje sam dobila u Americi i karakteristikama Vlaha, gdje takođe imamo osobine velike glave, širokog lica kao i izraženog nosa, možemo govoriti o velikoj sličnosti nalaza sa onima sa Ćipura.

Na 18:42 o visini kod Slovena i Vlaha u srednjem vijeku!

Priča ove naučnice je samo jedna od 1000 potvrda da su Crnogorci starośedioci zapadnog Balkana sa nevelikom slovenskom etničkom primjesom, ali su od Slovena tokom srednjeg vijeka (od 6. ili 7. do kraja 15. vijeka, nekih 900 godina) primili slovenski jezik, jer su u tom periodu Sloveni imali političku, kulturnu, a i brojčanu premoć. Npr, kao poređenje da je moguće da neki narodi ili etničke grupe mogu promijeniti jezik, možemo uzeti Škote koji su skoro svi prešli na engleski jezik, njihovim izvornim jezikom, koji je jedan od keltskih jezika, govori svega par proceneta Škota.

Autor ovog članka je o svemu tome mnogo puta pisao i objavljivao, na internet portalima, u časopisima i u knjigama.

Autor: Miroslav Ćosović
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije