Povežite se sa nama

Društvo

SABOR SPC: Sjutra o Temeljnom ugovoru i Amfilohijevom nasljedniku

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U hramu Svetog Save na Vračaru u Beogradu sutra počinje dvodnevno redovno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve, prvo od izbora patrijarha srpskog Porfirija na patrijaršijski tron, u februaru ove godine.

Očekuje se da će glavne teme ovog najvišeg zakonodavnog crkvenog tijela biti izbor mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, episkopa crnogorsko-primorskog, kao i episkopa valjevskog.

Pozicija mitropolita u Zagrebu ostala je upražnjena izborom patrijarha Porfirija za patrijarha, dok je Mitropolija crnogorsko-primorska smrću mitropolita Amfilohija ostala bez mitropolita, kao i eparhija valjevska nakon smrti vladike Milutina .

Tema Sabora sa sigurnošću će biti Osnovni sporazum o zaštiti Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koji će, kako je najavljeno, potpisati patrijarh Porfirije i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić. Ovim sporazumom treba okončati nesporazume u vezi sa odnosom crnogorske države prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i zaštitom njene imovine u Crnoj Gori.

Situacija na Kosovu i bezbednost srpskog stanovništva stalna je tema parlamenta SPC, a sutrašnje zasedanje biće održano samo dva dana nakon što su prištinske vlasti zatražile od Uneska da izostavi četiri spomenika srpske kulture na Kosovu i Metohiji, koji su na listi svjetske baštine iz kategorije „u opasnosti”.Priština traži promjenu zemlje porijekla gdje su postavljeni ovi spomenici, a oni su ponovo izrazili spremnost da se pridruže toj organizaciji UN-a, što do sada nisu mogli.

To su manastir Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Svete Petke u Prizrenu. Očekivati ​​je da će se jerarsi Srpske pravoslavne crkve osvrnuti na ovaj zahtjev Prištine i zauzeti crkveni stav. Ranije planirano ustoličenje patrijarha Porfirija na tronu patrijarha u Pećkoj patrijaršiji na ovom Saboru odloženo je iz epidemioloških razloga. Zasjedanje Svetog arhijerejskog sinoda započinje svetom arhijerejskom liturgijom, koju će s biskupima služiti patrijarh Porfirije.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije