Povežite se sa nama

Svijet

SAD: Marihuana legalna, psi tragači idu u penziju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Policijski psi iz Virdžinije koji su tragali za marihuanom, silom moraju u prijevremenu penziju jer se ta savezna država SAD priprema da 1. jula legalizuje marihuanu za „rekreaciju odraslih“.

U drugim državama SAD to se već desilo, te je i Virdžinija pse koji otkrivaju marihuanu prestala da koristi čak i prije no što su njeni poslanici prošlog mjeseca glasali za legalizaciju.

Poseban zakon koji je stupio na snagu u martu zabranjuje policiji da zaustavlja ili pretražuje bilo koga samo zbog mirisa marihuane.

Centralna policija Virdžinije penzioniše 13 obučenih pasa, dok mnoga manja policijska odeljenja i šerifove kancelarije šalju u penziju po jednog ili dva psa.

Većina stanica je u procesu kupovine i obuke novih pasa za otkrivanje samo ilegalnih vrsta droge: kokaina, heroina i metamfetamina. Ali, neka policijska odjeljenja nemaju po 15.000 dolara za kupovinu i obuku novog psa, pa sasvim ukidaju „pseće jedinice“.

Međutim, pošto psi obučeni za više vrsta droge, upozoravaju na isti način na sve njih, nemoguće je reći da li ukazuju na prisustvo sada dozvoljene marihuane ili neke nedozvoljene droge. Psi takođe ne mogu da razlikuju malu, legalnu količinu marihuane „za rekreaciju“ od veće, i dalje ilegalne količine, namijenjene trgovini.

Za policiju to znači da se više ne može osloniti na pse, tim prije što su trgovci drogom odnedavno našli način kako da ne dospiju na sud: kada policijski pas signalizira da je negdje našao drogu, tu obično već gori cigareta marihuane i policija ništa ne može jer je marihuana sada legalna, a pretraga se prekida pošto je dovedeno u pitanje dosad puzdano policijsko dokazno sredstvo – pseći nos.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije