Povežite se sa nama

Vijesti

SAGLASNI VLAST I OPOZICIJA: Dijalog put za prevazilaženje krize

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Da je dijalog vlasti i opozicije put za prevazilaženje aktuelne krize u Crnoj Gori, saglasni su i jedni i drugi. I dok iz URE i SDP-a najavljuju konkretne inicijative narednih dana, iz DF-a poručuju da je prije dijaloga potrebno riješiti krizu unutar vlasti. Iz SD-a pristaju na razgovor, ali samo o organizaciji vanrednih parlamentarnih izbora. Demokrate očekuju nastavak dijaloga koji je već u julu pokrenuo predsjednik Skupštine, ali su spremni da saslušaju i druge inicijative

Dijalog – riječ koju politički predstavnici najčešće izgovaraju ovih dana, a na terenu ga ne vidimo. No tenzije i kriza su, čini se, dostigle vrhunac, i hitna reakcija je neophodna. Svjesni su toga, makar na riječi, svi politički subjekti, i iz vlasti i iz opozicije.

„Sve naše poruke u prethodnom periodu koje su išle iz GP URA išle su u tom pravcu. Mir, pomirenje i razgovor. I to je jedini put kojim može da ide Crna Gora“, kazao je Goran Đurović iz GP URA.

„Svako onaj ko ima iskrene, čiste i namjere u cilju opšteg i interesa svakog građanina, u interesu prevazilaženja krize u kojoj se nalazimo, zaista može naići na iskrenu prijateljsku ruku Demokratske CG“, kazao je Danilo Šaranović iz Demokratske Crne Gore.

„Danas nakon svega taj dijalog jeste neophodan, imamo polarizaciju veću nego ikad. Imamo podjele u društvu veće nego ikad i to je rezultat ove vlasti“, kazao je Ivan Vujović iz SDP-a.

„Svakako da je potrebna reakcija svih građanskih snaga u CG, da je neophodna naša zajednička aktivnost u tom pravcu“, kazao ej Danijel Živković iz DPS-a.

Iako su sa tim saglasni i u Demokratskom frontu, smatraju, kako su kazali za TVCG u telefonskom razgovoru, da je prije takvog dijaloga, neophodno riješiti krizu unutar vlasti. Iz SD-a poručuju da aktuelna Vlada suštinski više ne postoji, a poslije svih dešavanja proteklog vikenda, jesu za dijalog, ali samo o jednoj temi.

„O postizanju dogovora oko vanrednih parlamentranih izbora i tehničke ili prelazne Vlade koja će te izbore organizovati“; kazao je Nikola Zirojević iz SD-a.

No bez obzira na isključivost pojedih političkih aktera, iz GP URA i SDP-a najavljuju konkretne inicijative.

„Vrlo je moguće da ćemo mi krenuti sa tom inicijativom. Da li mi sami, da li kroz posredovanje EK. Ja mislim da je to trebalo da se desi juče. Ali nikad nije kasno, mislim da već u narednim danima moramo početi da razmišljamo o tome, da spustimo tenzije, da svi smirimo priču, sa jedne i sa druge strane, da započnemo dijalog i da nađemo najmanji zajednički sadržalac oko koga ćemo da se okupimo“; kazao je Goran Đurovi iz GP URA.

„Za nekoliko dana ćemo taj neki poziv za dijalog konkretizovati konkretnim aktivnostima o kojima će javnost biti obaviještena“, kazao je Ivan Vujović iz SDP-a.

„DPS je bila uvijek promoter tih vrijednosti i uvijek je bila na mjestu gdje se branilo dostojanstvo i nacionalni interesi Crne Gore“, kazao je Danijel Živković iz DPS-a.

Iako iz Demokratske Crne Gore podsjećaju da je takav dijalog već u julu pokrenuo predsjednik parlamenta Aleksa Bečić, te očekuju nastavak nakon oporavka od korona virusa, ne isključuju ni druge inicijative.

„Hajde da sačekamo inicijative, da vidimo hoće li ih biti, kakve će one biti, sa koje strane će dolaziti i koliko će biti iskrene te namjere. Svak ko ima iskrene namjere, u cilju opšteg dobra, svakog građanina Crne Gore, a ne bilo koje strane, bilo koje grupacije, naići će na pruženu i prijateljsku ruku Demokratske Crne Gore“, kazao je Danilo Šaranović.

U iščekivanju dijaloga i prevazilaženja aktuelne nezavidne situacije, građani su zbunjeni, uplašeni i nesigurni. Od svojih predstavnika u parlamentu očekuju konkretne akcije. A jedno je sigurno – tamo gdje se ne govori, ne razgovara i ne dogovara, nema ni valjanih odluka.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije