Povežite se sa nama

Društvo

ŠALJITE FOTOGRAFIJE: Uključite se u prikupljanje podataka o divljim sisarima

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U Crnoj Gori pokrenut je evropski projekat čiji je cilj da uključi aktivne građane u prikupljanje podataka o divljim sisarima.

Projekat MammalNet, koji promoviše Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA), a koji u Crnoj Gori sprovodi NVO Wildlife Montenegro, udružuje snage sa različitim evropskim partnerima specijalizovanim za divlje životinje, s ciljem procjene potencijala primjene “građanske nauke” i otvorene nauke u monitoringu evropskih sisara.

Ova inicijativa promoviše istraživanje i zaštitu divljih sisara Evrope, ali i rješavanje nekih od ekoloških izazova s kojima se suočavamo, kao što su klimatske promjene, gubitak biodiverziteta ili pojava bolesti povezanih s divljim životinjama.

MammalNet nudi nekoliko tehnoloških alata koji pomažu građanima i naučnicima da evidentiraju prisustvo sisara u svom staništu. Svako se može uključiti u projekat korišćenjem mobilne aplikacije za bilježenje prisustva sisara ili njihovih tragova, ili dijeljenjem fotografija snimljenih pomoću foto-zamki.

Iz organizacije poručuju da iako nijesu eksperti, građani su u stanju da razlikuju mnoge vrste sisara u svom okruženju (poput zečeva, lisica i sl.).

MammalNet, kako navode, želi da ohrabri i podstakne ljubitelje prirode, ekologe, lovce i sve druge građane da se bave naukom. Dijeljenje svojih susreta i lokacije divljih sisara jedan je od najboljih načina za poboljšanje znanja o našem biodiverzitetu i predstavlja vrijedan doprinos unapređenju istraživanja divljih životinja.

“Mnogi građani mogu pravilno da identifikuju divlje sisare koji žive u njihovom okruženju. Posmatranje jelena ili srne na livadi ili putu, na primjer, od je velike vrijednosti za istraživače i vrlo je jednostavno podijeliti ga kroz iMammalia aplikaciju” kaže Marina Radonjić, članica Wildlife Montenegro, mr bioloških nauka i doktorand na Univerzitetu Crne Gore.

“Foto-zamke nam omogućavaju da dobijemo osnovne informacije o tome gdje i kako sisari žive. Možete postaviti jednu u svojoj bašti ili okruženju. Bićete oduševljeni time šta sve možete fotografisati. Ako nemate iskustva, možete poslati svoje fotografije i prepustiti prepoznavanje vrsta ekspertima. A tako možete naučiti i da ih sami prepoznate!” rekao je Masimo Skandura, koordinator projekta za jugoistočnu Evropu.

Tokom pilot faze, projekat je pokrenut u Španiji, Njemačkoj, Poljskoj i Hrvatskoj. Sada je u drugoj fazi uključeno još nekoliko evropskih država, među kojima je i Crna Gora. Ovo je odličan način da pokažete brigu o svojoj zemlji kroz posmatranje divljih životinja za nauku, ali i prilika za svakoga da aktivno doprinese poznavanju sisara na evropskom i globalnom nivou.

“Preuzimanjem aplikacije projekta i razmjenom informacija o susretima sa divljim životinjama, svaki građanin može postati naučnik koji podržava aktivno očuvanje biodiverziteta”, poručuju iz NVO MammalNet.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije