Povežite se sa nama

Region

SARAJEVO: Uhapšen direktor Obavještajno sigurnosne agencije Osman Mehmedagić

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas je uhapšen osumnjičeni Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine lišenje slobode, realizirovali su policijski djelatnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za kaznena djela zloupotrebe položaja, krivotvorenja isprave i pranja novca”, navodi se u saopštenju.

Postupajući tužilac koordinira rad ovlašćenih policijskih službenika na terenu, te će tokom dana narediti dalje aktivnosti u predmetu.

Sud Bosne i Hercegovine u februaru ove godine oslobodio je Mehmedagića i zaposlenog te agencije Muhameda Pekića, nakon optužbi za nezakonito izuzimanje snimka iz poslovnice BH Pošte u Sarajevu.

Mehmedagić, kao direktor OSA-e i Pekić, kao rukovodilac Odsjeka za cyber bezbjednost u ovoj instituciji, optuženi su za neovlašćeno dobivanje informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehmedagića.

Kako se navodi u optužnici, oni su na neutvrđen način saznali da je podnesena anonimna prijava protiv Mehmedagića, a Pekić je, prema naređenju Mehmedagića da mu pribavi snimak, kontaktirao direktora “BH Pošte”.

Optužnica precizira da su tražili snimak s nadzorne kamere za 27. avgust, navodeći da je u pitanju državna tajna.

Tužitelj Oleg Čavka koji je tražio osuđujuću presudu najavio je kako će se Tužilaštvo u svakom slučaju žaliti na oslobađajuću presudu.

Mehmedagićeva advokatica Senka Nožica kazala je pak kako prava meta ovog suđenja nije bio njen branjenik nego OSA.

“Cijelim ovim postupkom željelo se na neki način učiniti veliku šteta jednoj od značajnih institucija u BiH, a to je obavještajna služba”, ustvrdila je Nožica.

Državno je tužilaštvo istog mjeseca protiv Mehmedagića podignulo još jednu optužnicu s kojom će se tek suočiti na novom suđenju i kojom ga takođe tereti za zloporabu službenog položaja.

Po toj je optužnici okrivljen i ministar bezbjednoti BiH Selmo Cikotić, a obojicu se tereti da su protivzakonito imenovali članove povjerenstva koje odlučuje o izdavanju dozvola za pristup bezbjednosnim podacima državnim službenicima.

Tužiteljstvo BiH tvrdi kako su direktor OSA-e i ministar bezjednosti to učinili s ciljem kontroliranja cjelokupnog procesa izdavanja takvih dozvola.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije