Povežite se sa nama

Društvo

SASLUŠATI MINISTRE: Protest grupe NVO zbog pomilovanja Boškovića

Objavljeno

-

Foto: Pobjeda
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ispred zgrade Predsjedništva Crne Gore počeo je protest grupe nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima i zaštitom od nasilja nad ženama i nasilja u porodici povodom Tomasa Boškovića koji je nedavno uhapšen zbog izdržavanja jednomjesečne kazne, a kojeg je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, na osnovu mišljenja koordinatora Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Sergeja Sekulovića, pomilovao.

Grupa NVO je izrazila oštar protest zbog odluke o pomilovanju, kako su naveli, “osuđivanog nasilnika koji u kontinuitetu grubo zloupotrebljava roditeljsko pravo, ne poštuje zakon i sudske odluke i radi protiv interesa svoje maloljetne djece, kojima već tri godine nastoji da onemogući kontakt sa majkom”.

Na transparentima piše, pored ostalog, “vladavina ulice ili vladavina prava”, “stop mizoginiji”, “da li sudske odluke važe samo na papiru”, “nećemo šovinističku vladu”, “zaštitite žene i djecu od nasilja”, “stop zloupotrebi roditeljskog prava”…

Ocijenili su da je Đukanović ovom odlukom ohrabrio protivpravno ponašanje i nepoštovanje sudskih odluka na štetu djece, a obeshrabrio sve roditelje koji se bore da ostvare kontakt sa svojom decom, u skladu sa sudskim odlukama.

Prema njihovoj ocjeni, Crna Gora je ovim činom počinila nečuvenu institucionalnu diskriminaciju žena i djece žrtava nasilja i prekršila pravno obavezujuće međunarodne standarde, u prvom redu standarde Konvencije o pravima djeteta i Istanbulske konvencije.

“Predsjednik i ministar su ovim činom mnogim žrtvama koje se u ovom trenutku mukotrpno bore da zaštite sebe i svoju djecu od nasilja, poslali nedvosmislenu poruku da država Crna Gora podržava nasilje i da njeno postupanje ne vode važeći zakoni, već oni koji danima zloupotrebljavaju javni prostor, nekažnjeno šire govor mržnje prema ženama i kreiraju ambijent linča i mizoginije. Ova odluka nanosi nemjerljivu štetu višedecenijskim naporima da se žrtvama nasilja nad ženama i nasilja u porodici omogući zaštita i pristup pravdi, a nasilnike ohrabruje da krše zakon, da ne poštuju sudske odluke i da bespovratno kontaminiraju javni prostor neistinama i mržnjom prema ženama”, navodi se u saopštenju grupe NVO.

Đukanović je, kako ocjenjuju, kreirao atmosferu pravne nesigurnosti, ugrozio princip vladavine prava, a institucijama poručio da njihove odluke nisu obavezujuće za nasilnike.

Bošković je uhapšen sredinom juna, a javnost je oštro reagovala nakon objavljivanja snimaka na kojima se vidi da djeca ne žele da se razdvoje od oca.

Uprava za inspekcijske poslove utvrdila je da Centar za socijalni rad Podgorica nije postupio u skladu sa propisima, odnosno da direktorica ovog organa Ana Popović nije spriječila nesavjesno postupanje prema djeci prilikom izvršenja sudske presude.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije