Povežite se sa nama

Evropa

SASSOLI: Dopuštiti ulazak u Evropsku uniju svim državama Zapadnog Balkana

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli pozvao je da se dopusti državama Zapadnog Balkana ulazak u Evropsku uniju (EU), nazivajući proširenje pozitivnim projektom za mir i prosperitet.

“Proširenje može donijeti ogromne koristi kako regiji, tako i Evropi u cjelini i pomoći osigurati stabilan, prosperitetan i miran kontinent”, rekao je u nedjelju Sassoli.

Tempo će, kako je dodao, zavisiti o ispunjavanju pristupnih kriterijuma.

“Reforme još trebaju biti sprovedene u svakoj od ovih zemalja. Međutim, Evropska unija takođe mora održati svoja obećanja i prepoznati napredak”, naglasio je Sassoli.

Uz Srbiju i Crnu Goru, zemlje Zapadnog Balkana uključuju Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Kosovo.

Evropska unija već vodi pregovore o pristupanju sa Crnom Gorom i Srbijom, dok su Albanija i Sjeverna Makedonija službeni kandidati. Bosna i Hercegovina i Kosovo se smatraju potencijalnim kandidatima za članstvo.

Bugarska je stavila veto na početak pregovora o pridruživanju EU sa Sjevernom Makedonijom zbog spora koji je proizašao uz njihove zajedničke istorije.

Situacija se smatra problematičnom jer se balkanskim državama “udvaraju” zemlje poput Rusije, Kine i Turske, piše njemačka DPA.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije