Povežite se sa nama

Društvo

SASTANAK PRAVNOG SAVJETA MITROPOLIJE SPC: Premijer Krivokapić ignorisao Mitropolita Joanikija i vladike i nije im dostavio izmijenjeni Temeljni ugovor

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Premijer Zdravko Krivokapić ignorisao je Mitropolita Joanikija i vladike u Crnoj Gori i nije im dostavio tekst izmijenjenog Temeljnog ugovora, saznaje Borba iz više izvora.

O tekstu Temeljnog ugovora, koji je sačinio Krivokapić sa svojim timom, Mitropolija Joanikija upoznao je Patrijarh Porfirije.

Kako saznajemo, sinoć je održan sastanak članova Pravnog savjeta Mitropolije kojem su prisustvovali Mitropolit Joanikije, kao i vladike Metodije i Dimitrije.

Na sastanku su članovi Pravnog savjeta upoznati od strane Mitropolita Joanikija da je on iz Patrijaršije dobio tekst Temeljnog ugovora i to bez preambule koja je najvažniji dio dokumenta. Kako saznajemo, preambulu dokumenta nije dobio ni sam Patrijarh, što otvara sumnju da Krivokapić i njegov tim nijesu bili otvoreni do kraja prema SPC.

Više sagovornika nam je potvrdilo da ima jedna značajna izmjena u Temeljnom ugovoru kojom Krivokapić želi da Vlada kontroliše neke stvari u Crkvi, odnosno, procese koji mogu biti pokrenuti u narednom periodu, a koji treba da budu pravo Crkve a ne Vlade. Tim članom, koji je jasno je, sugerisala URA, mijenja se sadržina prethodno dogovorenog Temeljnog ugovora.

Jasno je sada da Krivokapić na sve načine kupuje vrijeme i odlaže potpisivanje Temeljnog ugovora pa iznalazi raznorazne izgovore samo da ne stavi potpis na ugovor sa Crkvom koji je već bio usaglašen a koji on sada mijenja na svoju ruku.

Sagovornici našeg portala nijesu željeli da iznose više detalja oko tog člana, koji je očigledno za Crkvu sporan.

Mitropolit Joanikije, vladike i članovi Pravnog savjeta stanovišta su da sve dalje korake vezano za Temeljni ugovor treba da preuzmu Patrijarh i Sinod, kao i da je jedini Temeljni ugovor za njih prihvatljiv onaj koji je sačinjen za vrijeme mandata  ministra pravde Vladimira Leposavića i generalnog sekretara Boža Milonjića koje je Krivokapić smijenio, i to Leposavića zajedno sa DPS-om!

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije