Povežite se sa nama

Crna Hronika

SAVJET ZA KONTROLU RADA POLICIJE: Očigledna zloupotreba sile, policajca privremeno udaljiti iz službe

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Savjet za građansku kontrolu rada policije utvrdio je da je u ugostiteljskom objektu “La Martina”, došlo do očigledne prekomjerene upotrebe sile policijskog službenika, koji se nalazi iza leđa odnosno s desne strane Cetinjanina Ivana Roganovića.

“Njegovo neprofesionalno postupanje se registruje od 10 sekunde sve do 19 sekunde trajanja video zapisa. U daljem neprofesionanom postupanju policijskog službenika je zastavio njegov kolega što je takođe očigledno na snimku”, saopšteno je iz Savjeta.

Kako dodaju,  Savjet je formirao poseban predmet i od Uprave policije zatražio detaljnije informacije. Članica Savjeta Aida Petrović je kontaktirala sa Ivanom Roganovićem, koji je zatražio da se u postupku građanskog nadzora, i oglašavanjima, navede njegov puni identitet.

“Roganović je detaljno opisao postupanje policijskih službenika i građanskoj kontroli policije istakao da su od juna mjeseca do sada u njegovom ugostiteljskom objektu tri puta sprovedene racije. Roganović tvrdi da je politička pozadina policijskih intervencija u njegovom ugostiteljskom objektu. Naglasio je, u razgovoru sa Savjetom, da su i ranije policijski službenici neprofesionalno postupali zbog čega je podnio pritužbu nakon druge racije”, navodi se u saopštenju.

Medicinska dokumentacija blagovremeno je, dodaje se, predata nadležnom državnom tužilaštvu.

“Građanin je Savjetu dostavio i video snimak događaja od 28. jula 2021. godine”, navodi se u saopštenju.

Savjet je upoznat da su se policijski službenici raspitivali kod osoblja ugostiteljskog objekta da li instaliran i da li je u funkciji video nadzor.

“Osoblje je odgovorilo da im nijesu poznate te informacije. Prema navodima građanina Roganovića čim su sami primijetili da je prostor pokriven sigurnosnim kamerama obustavili su dalje postupanje i otišli sa lica mjesta”, ističe se u saopštenju.

On je odmah nakon odlaska policije iz njegovog ugostiteljskog objekta otišao u Stanicu policije na Cetinju kako bi podnio prigovor na postupanje policije.

Savjet podsjeća da su policijski službenici obavezni da zaprime svaku pritužbu građana na postupanje policijskih službenika bez obzira iz koje organizacione jedinice dolaze službenici na koje se prigovor odnosi.

Podrazumijeva se i poželjno je, kao što je u konkretnom slučaju građanin Roganović i učinio, da se primjedbe zbog neprofesionalnog postupanja policije sa odgovarajućim dokazima podnose najbližoj stanici policije.

“Nije prihvatljivo da se građani upućuju na neku drugu organizacionu jedinicu ili drugu sredinu. Pritužba Roganovića je zaprimljena tek kada je pokazao video zapis. Prije toga je bio upućen da pritužbu podnese u CB Podgorica. Savjet je pažljivo pregledao snimak i analizirao postupanje svakog od policijskih službenika”, ističe se u saopštenju.

Na osnovu raspoložive dokumentacije Savjet je utvrdio da je u konkretnoj intervenciji došlo do očigledne prekomjerene upotrebe sile od strane policijskog službenika koji se nalazi iza leđa  građanina.

“Savjet poziva direktora Uprave policije da do okončanja daljih postupaka privremeno udalji iz službe policijskog službenika koji je očigeldno prekoračio policijska ovlašćenja”, navodi se u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
užas
užas
30.07.2021. 00:38

Sramno djelovanje policije. Ovo je brutalno, ponižavajuće. Sekulović i Dritan : OSTAVKE!

Sponzor

Najčitanije