Povežite se sa nama

Društvo

SAVKOVIĆ: Očekujemo naknade do 1. oktobra

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Naknade majkama troje ili više djece, koje su to pravo ranije stekle, mogle bi biti vraćene brzo. Iz budžeta je novac obezbjeđen, sada je potrebno usvojiti zakon, piše Nova M.

U parlamentu je, međutim, sada specifična situacija, Demokratski front, koji je u vlasti, a i koji je predložio ovaj Zakon, bojkotuje rad parlamenta.

“Majke sa troje ili više djece, koje su ranije ostvarile pravo na doživotnu naknadu, a kasnije bez toga ostale, naknade bi ponovo mogle početi da primaju od septembra. Kroz amandmane, iz Budžeta je za tu namjenu odvojeno 25 miliona eura za ovu godinu. Sada majke čekaju ponovno izglasavanje Zakona”, kako bi ostvarile svoja prava, kaže za Novu M predstavnica majki troje i više djece Željka Savković.

Prema njenim riječima samim usvajanjem amandmana je poslata naznaka da će nepravda majkama biti ispravljena i to vjeruje vrlo brzo.

“I čitava javnost mora da zna da usvajanje tog zakona naknade istog momenta neće biti vraćene, jer mora da se donese zakon na osnovu kojeg će te naknade biti vraćene, a duboko vjerujem da oni koji su glasali za usvajanje ovog amandmana, uveliko rade na zakonu o majkama i da će taj zakon, sigurna sam, do kraja zasijedanja ovog proljećnjeg biti usvojen i da će majke već na jesen početi sa svojim primanjima”, istakla je Savković.

Poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak je poručila da bi naknade majkama mogle biti vraćene brzo, a najteži dio posla – obezbjeđivanje sredstava iz budžeta, već je odrađen.

“Jer je bilo vrlo teško se izboriti za to, zbog toga što nije bilo raspoloženja od strane vlade, zbog finansijske situacije, ali ipak smo uspjeli to nekako da dogovorimo, da se usvoji amandman. Mislim da prvo treba uraditi jednu analizu, sa predstavnicama majki i da vidimo gdje je ko u ovom sistemu i da vidimo šta s tim što se njima desilo i što u Ustavni sud proglasio neustavnom odredbu, kojom je oduzeto to pravo, iako su imale doživotno na to pravo i onda da se napravi zakon”, kazala je Bošnjak.

Zakon će, objašnjava Bošnjak, biti donesen s namjerom da ispravi nepravdu.

“Taj zakon neće važiti da od sada, pa ubuduće sve majke primaju naknadu, nego one koje su imale stečeno pravo, da se to omogući, zbog toga što su dovedene u zabludu i neke od njih napustile posao, neko odustao od penzije da bi uzele naknade i svakako da bi trebalo da se ta nepravda prema njima ispravi”, istakla je Bošnjak.

U parlamentu je sada specifična situacija, Demokratski front, koji je u vlasti, a i koji je predložio ovaj Zakon, bojkotuje rad parlamenta. Na pitanje Nove M da li bi to moglo usporiti proces, te još neko vrijeme ostaviti korisnice naknada bez istih, odgovorile su Savković i Bošnjak.

“Očekuju da itekako rade na zakonu o majkama, čim su predložili amandman o majkama da će svi oni zajedno, bez obzira na bojkot, uraditi taj zakon i da će od 1. oktobra početi da primaju to svoje stečeno pravo, neustavno oduzeto”, kazala je Savković.

Bošnjak je poručila da lično nije pristalica, jer je neprirodno da vlast bojkotuje parlament.

“Moraćemo da vidimo šta nam je činiti, jer su, očigledno, svi nezadovoljni vladom, ovakvom kakva jeste i sa premijerom, tu treba da dođe do nekih promjena. Pošto su pregovori u toku, nadam se da će tu doći do nekih promjena”, kazala je Bošnjak.

Bošnjak se, kako kaže, nada da bi se Zakon mogao naći u skupštinskoj proceduri u drugoj polovini jula. Iz opozicionih partija nijesu bili zainteresovani da komentarišu ovu temu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije