Povežite se sa nama

Vijesti

SAVOVIĆ: Djeci se mora garantovati zdravlje kad uđu u učionicu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Naše đake učimo redu, radu, pravilima i disciplini. Ako nadležni organi prema đacima ne postupaju tako, onda se pitamo zbog čega mi uopšte radimo ovaj posao – nema pravila, nema rada, nema discipline – naveo je Savović ističući da je teško raditi i pripremati školsku godinu na osnovu preporuka koje nijesu obavezujuće

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta najavili su da ne mogu vratiti đake iz škole ako ne dođu s maskom, jer je obrazovanje obavezno, ali su zaboravili da navedu da moraju garantovati zdravlje, prosperitet i sreću djeci koja ulaze u učionicu, rekao je za Pobjedu predsjednik podgoričkog sindikata Slobodan Savović.

– Jedno bez drugog ne ide, gospodo iz Ministarstva. Što znači zvanični stav (direktora Instituta za javno zdravlje) Galića da oni ne odgovaraju za stanje u školama – ako oni ne odgovaraju, ko onda odgovara? Treba li mi kao prosvjetni radnici da dođemo sjutra, ne daj bože, u neku situaciju i da nas krive… To nije ljudski, ni fer – kaže on.

BEZ PRAVILA I REDA

Najavio je da će izvršni odbor održati vanrednu sjednicu koja će, između ostalog, biti posvećena ovoj temi, jer je ,,teško raditi i pripremati školsku godinu putem preporuka koje nijesu obavezujuće“.

– Mi naše učenike učimo redu, radu, pravilima i disciplini. Ako nadležni organi prema đacima ne postupaju tako, onda se pitamo zbog čega mi uopšte radimo ovaj posao – nema pravila, nema rada, nema discipline. Imamo samo preporuke, nešto što je ostavljeno na volju – naveo je Savović.

Svjesni su, objašnjava on, da među prosvjetnim radnicima ima onih koji podržavaju odluku o nenošenju masku, što poštuju.

– Primarno je pitanje ko će sjutra biti odgovoran, ja neću da preuzmem tu vrstu odgovornosti… Preveliki zalogaj su na sebe preuzeli roditelji, a oni će, kao i u svim situacijama do sada, na kraju kriviti nastavnike. Nastavncii nijesu spremni da pristanu na to – kaže Savović.

Ukoliko ostanu na snazi mjere Ministarstva, da maska ne bude obavezna, a u odjeljenju, na primjer, oboli od korone učenik, u tom slučaju, dodaje Savović, ako su ostali nosili maske, dijete ide u izolaciju i prati nastavu onlajn.

– To znači, prema mom razmišljanju, da samo gleda časove na novoj platformi, a nastavnici nijesu u obavezi da mu drže dodatnu nastavu – ističe on.

Međutim, ko će da vodi evidenciju ko je od tih đaka sa kojim je zaraženi bio u kontaktu nosio masku, a ko nije… Savović odgovara da je teško raditi kada postoje samo preporuke koje nijesu obavezujuće.

Pozdravio je zato stav Instituta za javno zdravlje da maske budu obavezne.

Slobodan Savović (Dragan Mijatović/Pobjeda)

INSTITUT INSISTIRA

Direktor Instituta za javno zdravlje Galić kazao je da je struka predložila da nose maske u školama, jer će one pomoći da zaštitimo dječiju populaciju.

On je ponovio da školska godina počinje 1. septembra, dodajući da će, i u slučaju usložnjavanja epidemiološke situacije, zatvaranje obrazovnih ustanova biti posljednja restriktivna mjera.

– Ukoliko djeca ne nose maske, a pojave se slučajevi korona virusa, moraće svi da idu u izolaciju. Ako neko nosi masku, ne ide u izolaciju – rekao je Galić u Bojama jutra na TV Vijesti, prenosi portal Pobjede.

Objasnio je da su časovi skraćeni na 30 minuta kako bi se smanjio boravak djece u zatvorenoj prostoriji uz nošenje maske.

– Takođe, u preporukama su i provjetravanje prostorija, način na koji se ulazi u škole… To je stav struke i mi ćemo se toga držati – poručio je Galić.

Kada je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, odnosno radna grupa koja se bavi uređenjem nastave za vrijeme korona virusa, objelodanilo zaključak da maske neće biti obavezne, Galić je negodovao i poslao mejl nekim članovima radne grupe – da nijesu saglasni sa njima.

– Nošenje maski u učionici i školi je obavezno, ukoliko se to ne ispuni ne odgovaramo za zdravstveno stanje učenika u školama. Ukoliko se ne usvoji naša primjedba, ne slažemo se sa zaključcima sastanka – naveo je on u mejlu.

Iz resora ministarke Vesne Bratić, međutim, još se ne oglašavaju tim povodom. Nijesu nam odgovorili na upućena pitanja hoće li nakon istupa Instituta korigovati mjere.

Pojedini sagovornici, koji učestvuju u pregovorima oko mjera, kazali su nam prekjuče da očekuju da Vlada presudi i donese odluku oko koje ne mogu da se dogovore Ministarstvo i Institut.

Naučnica iz Podgorice, doktorica Marija Backović, koja radi na odjeljenju za virologiju na Pasterovom institutu u Parizu, rekla je nedavno za naše novine da na mjere koje je predložilo crnogorsko MPNK ne može da da mišljenje, jer ne razumije rezon i motive iza ovakvih mjera, kao ni generalno ciljeve ovog ministarstva.

– Ali bih roditeljima u svakom slučaju toplo preporučila da djeci daju maske, da ih nauče kako se pravilno nose i objasne im zašto treba da ih nose, da se roditelji i babe i dede i svi odrasli vakcinišu, i da se djeca vakcinišu kada kovid vakcine budu odobrene za njih. Dijete pod maskom je mnogo bolje rješenje nego dijete pod ventilatorom – zaključila je ona tada.

Ministarstvo kojim rukovodi ministarka Vesna Bratić prošle sedmice saopštilo je da će nastava od 1. septembra da bude organizovana na način da će časovi trajati 45 minuta, a maske će biti obavezne. Ubrzo su odstupili od preporuke da će maske biti obavezne i uslijedio je niz kontradiktornih izjava, a nakon što su pojedini roditelji negodovali i zaprijetili da će organizovati proteste.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije