Povežite se sa nama

Vijesti

SD: „Ispitati je li Krivokapić počinio krivično djelo“

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Socijaldemokrate Crne Gore su saopštile da očekuju da nadležni organi ispitaju da li u izjavama premijera ima elemenata izvršenja određenih krivičnih djela, prije svega izazivanje panike i nereda, koje je prepoznato Krivičnim zakonikom

Ističu da je premijer Zdravko Krivokapić na jučerašnjoj konferenciji za medije iznio je niz tvrdnji kojima bi, kako kažu, u što skorijem roku trebalo da se pozabave nadležni organi.

„Generalno jučerašnja konferencija za štampu dala je mnogo materijala nadležnim organima da ispitaju mnoge tvrdnje premijera, između ostalog i tvrdnju da se spremao državni udar, uz naše očekivanje da će premijer ukoliko bude saslušan ovoga puta se sjetiti ko mu je kad i šta rekao“, navode iz Socijaldemokrata.

Navode da ovoj Vladi i premijeru ne vjeruju ništa, s obzirom na to da su od samog izbora, kako ističu, mnogo puta do sada u svom devetomjesečnom djelovanju potvrdili tu tezu.

„Ali mnogo važnije od toga da li mi vjerujemo je to da li ovoj Vladi vjeruju građani. Odgovor na to pitanje daje poslednje istraživanje koje je pokazalo da je zadovoljstvo učinkom Vlade na istorijskom minimumu, te da je svega 25 odsto ispitanika veoma ili uglavnom zadovoljno radom Vlade, a preko 50 odsto je veoma ili uglavnom nezadovoljno. Pored toga, ovoj Vladi ne samo da ne vjeruju građani, nego smo vidjeli da u poslednje vrijeme sve više ministara ne vjeruje odlukama Vlade, te se veći broj odluka donosi preglasavanjem na elektronskim sjednicama“, navode u saopštenju.

Takođe, kako tvrde, u Zakonu o unutrašnjim poslovima, članu 14 koji se odnosi na neutralnost i operativnu nezavisnost policije, stoji da je policija u svom radu politički i ideološki neutralna, kao i da je u vršenju policijskih poslova i sa njima povezanih poslova, policija operativno nezavisna od Ministarstva i drugih organa državne uprave.

Ističu da da ni ministar, ni premijer, ne mogu narediti policiji da hapsi, kao i da se tačno zna šta su čije nadležnosti. Uostalom, kako dodaju, Vlada je kolektivni organ i sve odluke se donose na sjednicama.

„Nadležne organe pozivamo da ispitaju da li u postupcima premijera i medija koji su plasirali vijest o bacanju molotovljevog koktela na policiju ima elemenata krivičnog djela izazivanje panike i nereda, s obzirom na to da se u članu 398 Krivičnog zakonika Crne Gore navodi da: „Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vijesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine Ako je djelo iz stava 1 ovog člana učinjeno putem medija ili drugih sredstava javnog obavještavanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom do tri godine“, zaključuju iz Socijaldemorkata.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije