Povežite se sa nama

Vijesti

SDP: Pokrenuta Intereplacija za smjenu Stijovića

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Na predlog Socijaldemokratske partije, koji je podržala opozicija, u Skupštini Crne Gore pokrenuta je Interpelacija o pretresanju politike Vlade u oblasti poljoprivrede u čijem zaključku je predlog za razrješenje ministra Aleksandra Stijovića zbog nesposobnosti da riješi probleme sa kojima se crnogorski poljoprivrednici ove godine suočavaju, saopštio je  Mirko Stanić, šef Medijskog tima SDP-a i član Predsjedništva

Kako Stanić navodi, poremećaji na tržištu stočne hrane doveli su do porasta cijene koncetrovane hrane i drugih proizvoda koji se koriste u ishrani od 30% do 100%, dok je otkupna cijena mlijeka ostala na istom nivou, i danas je ispod proizvodne cijene, tj. manja od prodajne. CIjene goriva su, takođe, porasle za preko 20%.

Crnogorski stočari su, kako kaže, od Vlade i resornog ministarstva nekoliko desetina puta tražili podršku i pomoć, kako ne bi došli u situaciju da moraju zatvoriti svoje farme koje su mnogi od njih stvarali i po više decenija.

“Predlozi rješenja krize koji dolaze od ministra i njegovih saradnika pokazuju da oni nemaju elementarno znanje o ovoj materiji, čime u opasnost dolaze hiljade crnogorskih porodica, kao i ukupna poljoprivredna proizodnja koja čini čak devet odsto BDP Crne Gore. Bahatost u odnosu prema onima koji teškim radom stvaraju u ovoj zemlji kulminirala je porukom stočarima “da im neće prevezivati stoku”, dok su se članovi njegovog kabineta potcjenjivački odnosili prema poljoprivrednicima, ukljućujući i predlog da se novac za subvencije obezbijedi smanjivanjem plata zaposlenih u ministarstvu”, naveo je Stanić.

Razlog za smjenu ministra Stijovića, kako dodaje, leži i u činjenici da on nije podržao ni jedan predlog za povećenje subvencija poljoprivrednicima, uključujuči i amandman SDP na predlog budžeta za 2021. godinu kojim su tražili milion eura podrške.

“Sve ovo se dešava u situaciji kad se stočari suočavaju sa najvećom krizom u proteklih par decenija. Ministar Stijović ne umije i neće da riješi krizu, koja potencijalno može napraviti značajnu štetu po crnogorsku ekonomiju u cjelini, a dodatni razlog za njegovu smjenu leži i u činjenici da je upravo Vlada Zdravka Krivokapića poljoprivredu navela kao jedan od dva strateška razvojna prioriteta nove vlasti”, naveo je Stanić i dodao da zbog toga SDP predlaže smjenu ministra.

“Zbog toga što su ovih dana traktori ispred državnih institucija a ne u njivama, stočari pred zatvaranjem farmi, a proizvođači voća i povrća prinuđeni da se sami snalaze predlažemo pokretanje proceduru za razrješenje ministra  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića zbog nesposobnosti da riješi katastrofalnu krizu koja prijeti da ugrozi održivost poljoprivredne proizvodnje”, zaključio je Stanić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije