Povežite se sa nama

Vijesti

SDP: Prijestonica da spriječi ustoličenje na Cetinju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Klub odbornika SDP predao je predlog Zaključaka Skupštine Prijestonice kojim se organizatori ustoličenja mitropolita Joanikija, koje je zakazano za 4. septembar u Cetinjskom manastiru, pozivaju da od toga odustanu ili da ustoličenje obave u nekom drugom gradu, u cilju, kako se navodi, očuvanja građanskog mira i spokoja građana Cetinja

U predlogu se navodi da Skupština Prijestonice ovlašćuje Gradonačelnika Prijestonice Cetinje da obavi sve neophodne radnje iz svoje nadležnosti kako bi se spriječile aktivnosti na teritoriji Prijestonice Cetinje ili u bilo kojem objektu u vlasništvu Prijestonice, koje imaju za posljedicu ometanje svakodnevnog života građana Cetinja ili sprječavanje njihovih Ustavom Crne Gore garantovanih prava na slobodu kretanja ili okupljanja.

„Skupština Prijestonice poziva Vladu Crne Gore da svojim aktivnostima ne doprinose povećanju tenzija i narušavanju mira i spokoja građana Cetinja i svih koji u našem gradu borave, već da u skladu sa svojim Ustavom definisanim nadležnostima, omogući ravnopravnost svim građanima Cetinja i Crne Gore, bez obzira na njihovu nacionalnu, političku ili neku drugu osobenost“, naveli su iz SDP-a.

Pravni osnov za donošenje Zaključaka

Pravni osnov za donošenje ovih zaključaka sadržan je u članu 38 stav 1 tačka 2 Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je propisano da Skupština donosi propise i druge opšte akte. Članom 76 Statuta Prijestonice propisano je da Skupštine Prijestonice Cetinje u vršenju poslova iz svoje nadležnosti donosi Statut, Poslovnik o radu, odluke, rješenja, zaključke, preporuke, planove, programe, povelje i druge akte i daje autentično tumačenje propisa, saopštio je redsjednik Odborničkog kluba SDP u Skupštini Prijestonice Nikola Đurašković.

„Razlozi za donošenje ovih Zaključaka vezani su za aktuelnu bezbjednosnu situaciju koja može biti narušena u susret 4. septembru kada je najavljeno ustoličenje Mitropolita SPC gospodina Joanikija u Cetinjskom manastiru na Cetinju. Uvažavajući činjenicu da su brojnim javnim obraćanjima podignute tenzije od strane dijela javnih aktera koji su vrijeđajući Cetinje i Cetinjane i sve one koji se protive ideološkoj i političkoj misiji SPC koja decenijama vrijedja i negira Crnogorce otvoreno uticali na usložnjavanje političkih prilika i podizanje tenzija. Cetinje kao mjesto veličanstvenog otpora toj politici u najtežim vemenima 90-ih ne moze ćutke posmatrati da se u njemu odigrava simbolično potčinjavanje i pokoravanje Crne Gore.  Zato, ovom Odlukom,  između ostalog, apelujemo na organizatore ovog čina da odustanu od ceremonije koja se s pravom doživljava kao akt provokacije, posebno imajući u vidu aktuelni politički kontekst i vjekovnu nepravdu prema jednom narodu kojem se otima njegovo kulturno i istorijsko nasljeđe kao posljedica nasilne aneksije 1918. godine, što je čin bez presedana u evropskim okvirima. Taj čin mogu organizovati na drugom mjestu i time dati doprinos građanskom skladu i izbjeći nepotrebne tenzije“, naveo je Đurašković.

On je dodao da, cijeneći da su građanski mir i spokoj svih građanki i građana Cetinja najveće vrijednosti, neophodnim da se donošenjem ovih Zaključaka iskaže jasna namjere Skupštine Prijestonice da očuva te vrijednosti i u potpunosti zaštiti sva Ustavom zagarantovana prava građanki i građana Cetinja, kao i svih koji borave na Cetinju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije