Povežite se sa nama

Društvo

SEKTA ILI NESLANA ŠALA: Šta se to dešava sa djecom? … „Uskoro isti most, ista patika, isto sve“

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Samoubistvo dječaka rođenog 2007. koje se dogodilo prije dva dana, uznemirilo je sve Pljevljake, ali i građane Crne Gore. Tuga i nevjerica uz podsjećanje na tragediju koja se desila 21 dan ranije na istom mjestu, kada je M.G. (21) skokom sa mosta na Tari okončala svoj život.

Nakon što se vijest proširila grdom, počela su sa raznih profila da stižu upozorenja da jedan od mogućih razloga samoubistva dvoje mladih ljudi u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, treba potražiti na društvenim mrežama.

U tekstu koji je naslovljen kao „Upozorenje roditeljima“, navedeno je niz podudarnosti koje su istinite, ali mogu biti i slučajne. No, ono što je zaledilo krv u žilama jeste najava jednog od korisnika društvene mreže „Tik Tok“.

Naime, na profilu stefan_salvatore-7, nakon samoubistva M.G. (21) iz Pljevalja stajala je poruka: „Uskoro isti most, ista patika, isto sve“. Još nekoliko detalja ukazuju na monstruoznost ove poruke. Recimo, komentari i fotografija stradale M.G. pored pomenutrog profila. Dalje u dopisivanju, jedan od anonimnih korisnika „Tik Tok“ mreže, poslao je poruku: „fališ, čuvaj se i čekaj nas“.

Nakon ironičnog odgovora, uslijedio je oštar komentar anonimnog korisnika: „srami se živino“, a na kraju se u raspravu uključio očito vođa grupe koji je ranije, navodno najavio naredno samoubistvo riječima „a ti kao nećeš, ima da se istopiš čim platiš ogromnu cijenu“.

Da li se radi o nekoj vrsti kulta, jer je Stefan Salvatore izmišljen lik iz serije „Vampirski divljaci“ koja je bila jedna od omiljenih tinejdžerskih serija, a glavni likovi su srednjoškolci vampiri, jedni „dobri“, drugi „zli“, koji se međusobno bore? Salvatore navodno spada u „dobre“ vampire.

Takođe, nakon smrti M.G. neko je pored profila srefn_salvatore_7 držao njen nadimak, pa tačka elf, a tu od prije dva dana stoji nadimak tragično stradalog dječaka, nakon toga tačka pa elf.

U germanskoj mitologiji Elf ima značenje duha. To su mali, nestašni duhovi, sa natprirodnim silama, dobra lijepa mlada bića koja žive na nebesima, a koja mogu sići na zemlju kao vilenjaci.

U upozorenju koje se proširilo društvenim mrežama, navodi se još nekoliko podudarnosti sa mitologijom koje mogu da ukažu na zloupotrebu društvenih mreža za širenje kultova koji pozivaju mlade na samoubistvo. Na kraju upozorenja, navodi se:

-Molim vas, provjerite društvene mreže vaših najmlaših. Internet sekte i izazovi odnijeli su mnogo dječjih života u svijetu. Svaki vlasnik profila sa oznakom „Safe place“, zajedno sa motivima srca u duginim bojama i oznakom „Elf“ je možda dio toga. Obratite pažnju i na ponašanje djece. Svaka sekta samoubistvo smatra najuzvišenijim činom. A djecu je najlakše zavesti.

Da li su ova dva događaja posljedica nečega drugog ili neko pokušava da putem društvenih mreža, koristeći tragedije poveća uticaj na mlade, utvrdiće sektor za visoko-tehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, javlja PV portal.

Kako je sopšteno tom portalu, nakon saznanja da se razna upozorenja šire društvenim mrežama i da izazivaju paniku, oni su se obratili ovoj službi. Hoće li istraga uroditi plodom, vidjećemo, ali ovdje se očito radi o stvarima koje su van svih društvenih i etičkih normi, nakon čega mora da reaguje kompletan sistem.

Ono što je loše, jeste da u Crnoj Gori ne postoji nijedna institucija koja bi zaštitila maloljetnike i mlade osobe od neželjenih internet sadržaja. Sve se svelo na projekte nekoliko NVO, koje su potrošile novac na flajere, par okruglih stolova, par spotova…Honorari isplaćeni, urađen završni račun, učinak nula.

Izvor: PV portal

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije