Povežite se sa nama

Društvo

SEKULOVIĆ SA PREDSTAVNICIMA EK: Prioritet vladavina prava i rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crna Gora će nastaviti sa reformama u cilju ostvarivanja glavnog spoljnopolitičkog prioriteta, ulaska u Evropsku uniju, a crnogorski građani prepoznaju značaj ostvarenja ovog cilja, poruka je koju je ministar unutrašnjih poslova, Sergej Sekulović, uputio na sastancima koje je održao sa predstavnicima Evropske komisije.

Sekulović je tokom juna održao konstruktivne sastanke u online formatu sa komesarom EU za upravljanje kriznim situacijama, Janezom Lenarčićem, potpredsjednicom Evropske komisije za demokratiju i demografiju i kopredsjedavajućom Izvršnog odbora Konferencije za budućnost Evrope, Dubravkom Šuicom, dok su tokom jula održani sastanci sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije, Ilvom Johanson, kao i sa Margaritisom Šinasom, potpredsjednikom Evropske komisije koji je zadužen za pitanja migracija, saopšteno je iz MUP-a.

Tokom sastanka sa komesarom EU za upravljanje kriznim situacijama Janezom Lenarčićem, istaknuto je da je Crna Gora kroz Mehanizam civilne zaštite ravnopravna sa državama članicama EU, te da Crna Gora i u narednom periodu može računati na podršku EU.

Sekulović je saopštio da je Crna Gora područje sa visokim rizikom od hazarda, te da u skladu sa tim usmjerava svoju nacionalnu politiku.

Sastanak sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije, Ilvom Johanson, bio je prilika da Sekulović istakne zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima koje je Crna Gora postigla u oblasti migracija, te da informiše da su formirane radne grupe za pregovaračka poglavlja 23 i 24, dodaju iz MUP-a.

Komesarka Johanson je saopštila da je Crna Gora ostvarila napredak u vladavini prava i čestitala na rezultatima, ocijenila da Crna Gora ima adekvatan sistem za migrante, te da je raduje formiranje radnih grupa za poglavlja 23 i 24. Sekulović je izvijestio komesarku o akciji crnogorske Policije u kojoj je uhapšen šef organizovane kriminalne grupe, te informisao da Ministarstvo unutrašnjih poslova radi na kreiranju tri važne strategije: Nacionalne strategija za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, Strategije za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i Strategije razvoja Uprave policije. Sekulović je izrazio zadovoljstvo radom novog menadžmenta Uprave policije, a osvrnuo se i na saradnju sa FRONTEX-om, naglasivši vrlo dobru saradnju i kontinuirane zajedničke akcije.

-Reformske aktivnosti, naročito na planu vladavine prava, ostaju prioritet u radu crnogorskih institucija, a Vlada Crne Gore je odlučna da ostane dosljedna u obezbjeđivanju konkretnih rezultata u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, uz nultu stopu tolerancije prema ovim negativnim društvenim pojavama-, saopštio je Sekulović.

On je naglasio da u narednom periodu akcenat treba staviti na ispunjavanje reformi i postizanje konkretnih rezultata i iskazao očekivanje da će Crna Gora u narednom periodu dobiti izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila, čime bi se stvorile pretpostavke za dobijanje završnih mjerila u poglavljima 23 i 24. To bi za Crnu Goru bilo od velikog značaja, jer bi na određeni način predstavljalo signal da prelazimo u drugu fazu, to bi bio pozitivan impuls i podsticaj da nastavimo u tom pravcu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije