Povežite se sa nama

Turizam

SEZONA: Ulcinj u „špicu“, mnogo turista boravi na „divlje“

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Sezona je u Ulcinju u „špicu“ već mjesec. Turistički poslenici kažu da odavno ne pamte takvu posjećenost kao tokom ovog avgusta, ali upozoravaju na veliki problem sa kojim se suočavaju – znatan broj turista u Ulcinju boravi na „divlje“, odnosno bez prijavljenog boravka, piše Pobjeda

Prema zvaničnoj statistici, turista u toj opštini boravi 48.619, što je 65 odsto u odnosu na 2019. godinu, ali, kako smatraju turistički poslenici, ima ih i dva-tri puta više, pogotovo vikendom.

Apeluju na turiste da se prijave, poručujući da će na taj način izbjeći kazne i oni i vlasnici privatnog smještaja.

Sve u svemu, može se reći dvije sezone u jednoj, ali tvrde da sve kratko traje i turisti već počinju da odlaze.

Međutim, iz Turističke organizacije Ulcinja apeluju da se turisti prijavljuju, jer će tako izbjeći kazne na graničnom prelazu i oni i vlasnici privatnog smještaja pošto su kontrole pojačane. Neprijavljeni gosti neće moći ni da dobiju besplatan PCR test iz doma zdravlja.

Statistika

Direktor Turističke organizacije Ulcinj Gzim Hajdinaga kaže za Pobjedu da su njihove marketinške promocije u regionu urodile plodom i da su svi turistički poslenici zadovoljni.

Međutim, očigledno je, kako ističe, da zvaničan broj gostiju ne korespondira sa stvarnim, koji je mnogo veći i koji se teško može utvrditi i zato apeluje da se turisti prijavljuju kako bi izbjegli nelagodnosti i kazne na granici kada se budu vraćali kući.

„Po paušalnim procjenama, najposjećenija smo primorska opština, ali zvanično se to ne pokazuje jer je u drugim gradovima registracija gostiju bolja. Turistički poslenici, kako plažisti, tako i vlasnici restorana, hotelijeri iznijeli su podatke da su čak bolji od 2019. godine, ali nažalost, nastavlja se stara boljka – da broj prijavljenih gostiju ne korespondira sa stvarnim brojem turista koji borave u našem gradu. Sve je puno. Prvi put se dešava da u našim restoranima treba rezervisati sto da bi ručali ili večerali što govori o velikom broju gostiju“, kazao je Hajdinaga, dodajući da su sve uradili što se tiče njihove organizacije.

Sve je, kaže on, transparentno. Korektna je saradnja i sa našim građanima i poslodavcima, bili to Ulcinjani ili neko drugi.

„Uspjeli smo da u procentu od 65 odsto ubiramo sredstva u odnosu na 2019. godinu“, kazao je Hajdinaga.

On ističe da ni te rezultate ne bi postigli da nemaju dobru saradnju sa graničnom policijom koja im dosta pomaže u registraciji gostiju.

„Velika posjećenost ovih dana rezultat je naše dobre marketinške kampanje koju smo organizovali po regionu“, kazao je Hajdinaga i koja je, prema njegovom mišljenju, urađena u pravo vrijeme.

„Još jednom apelujem i pozivam stanodavce da ovih dana osobito i zbog zdravstvenih razloga prijave svakog gosta jer će na graničnim prelazima biti pojačane kontrole, da ne bi stavili u nezgodan položaj ni gosta, koji nije kriv za to“,  kazao je Hajdinaga objašnjavajući da u ovom slučaju plaća kaznu i gost i stanodavac.

Kako navodi, u Ulcinju dominiraju regionalni gosti, prije svega sa Kosova.

„U gradu se čuje više jezika što nas raduje. Po broju evidentiranih, na drugom i trećem mjestu se mijenjaju gosti iz Srbije i Bosne. Možda su ti gosti više odgovorni pa se i sami prijavljuju. Poslije njih slijede gosti iz Albanije, a onda Poljaci, Česi i Sjeverna Makedonija“, kazao je Hajdinaga, dodajući da ove godine registruju i veliki broj domaćih gostiju naročito vikendom.

Ovakav broj turista očekuju do 1. septembra, a od 20. avgusta skala dijagrama će početi da pada.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije