Povežite se sa nama

Evropa

SIGNALI IZ ATINE: Grčka se sprema da prizna Kosovo

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Učestali sastanci grčkih zvaničnika sa Albancima iz nekadašnje južne srpske pokrajine naveli su mnoge da se zapitaju da li je na pomolu priznanje nezavisnosti Kosova

Interakcije između Prištine i Atine su postale sve češće u prvoj polovini ove godine. Premijer Kosova Aljbin Kurti je prošle nedjelje bio u posjeti Grčkoj, gdje ga je primio premijer Kirijakos Micotakis, nakon čega je uslijedio niz međusobnih posjeta.

Na listi ljudi sa kojima se susrio Kurti je ministar odbrane Grčke Aleksis Cipras, piše Klarisa Fetahu za Priština insajt.

Ovo širenje bilateralnih odnosa navelo je mnoge da se zapitaju da li je Grčka blizu formalnog priznanja Kosova, nakon dužeg niza godina u kojima se Atina postavljala neutralno i održavala status kvo.

Ranije je Atina čvrsto stajala na stanovištu da je, kao članica EU, otvorena za priznavanje nezavisnosti Kosova tek nakon zaključenja sporazuma o normalizaciji sa Srbijom, do koga nije došlo, i malo je vjerovatno da će doći.

U junu ove godine je ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas posjetio Prištinu, što je druga posjeta za manje od godinu. Dendias je tada izrazio spremnost da pomogne Kosovu u procesu liberalizacije viznog režima. Poslije te posjete je Kancelarija za ekonomske i komercijalne poslove Kosova u Atini unaprijeđena u Kancelariju za interese, koja pored ekonomske saradnje uključuje i razvoj političkih odnosa.

Grčka se do sada držala neutralnog stava po pitanju nezavisnosti Kosova prije svega zbog položaja Sjevernog Kipra, koji je okupiran sedamdesetih godina i uspostavljen kao nezavisna država od Turske.

Ipak, čini se da to neće predstavljati veliku prepreku Atini ako se zaista pokaže da želi uspostavljanje zvaničnih odnosa sa Kosovom.

U prošlosti je grčko glasanje omogućilo da se Kosovo pridruži Svjetskoj banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj i drugim međunarodnim ekonomskim institucijama, uključujući Međunarodni monetarni fond i Banku za razvoj Savjeta Evrope. Grčka takođe učestvuje u EULEKS-u i NATO misiji KFOR-a.

U suštini, u ovom trenutku Atina i Priština sarađuju u skoro svim oblastima, a preostalo je još samo grčko priznanje Kosova da se učvrste diplomatske veze.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
RIR
RIR
19.07.2021. 15:30

„srpska braca“da priznaju Kosovo💪

Sponzor

Najčitanije