Povežite se sa nama

Društvo

SIMBOLIKA POCIJEPANE ZASTAVE: Neka bude iskra crnogorskog uskrsnuća

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Uzalud su danas likovali domaći izdajnici zbog pocijepane, najveće crnogorske zastave na svijetu. Nije nepoznato, niti novo: voljeli bi oni da je vide raskomadanu, uništenu, zauvijek prepolovljenu. Najmirniji bi bili da je nema. I da je nikada nije bilo.

Ali, vrijedne ruke crnogorskih žena dovele su je u red. Sastavile njene komadiće. Zašile je. Crveni konac bio je danas najtraženiji artikal na Cetinju.

I da nijesu, bilo bi isto: zastava crnogorske slobode koju su 1990. godine liberali iznijeli na dnevnu svjetlost iz prađedovskih skrovišta, da ponovo bude simbol našeg trajanja, još dugo će im parati oči.

Svaki okuptor je isti: juriša na zastavu, jer je ona simbol. A najgori su okupatori – povratnici. Oni uvijek nastoje da dovrše ono što su nekada počeli, vođeni frustracijom ranijih poraza. Onaj iz 1944. i ovaj koga danas slavimo iz 2006., – najviše ih bole.

Vučji do je odjeknuo Evropom

Jednu takvu, izbušenu i raskomadanu zastavu, donijeli su Crnogorci i sa Vučjeg dola. Pobjeda izvojevana tamo, bila je prekretnica. Utrla je put priznanju crnogorske nezavisnosti na Berlinskom kongresu 1878. godine.

Crnogorska pobjeda na Vučijem Dolu nad daleko nadmoćnijom turskom vojskom odjeknula je Evropom. Konzuli evropskih dvorova pisali su o toj pobjedi i skrenuli pažnju evropskoj diplomatiji na malu, ali nepokornu Crnu Goru. Tako je engleski premijer Gledston rekao: „Junaštvo Crnogoraca prelazi junaštvo starih Helena“.

Danas pojedine evropske diplomate o Crnoj Gori pišu neke druge priče. Opet bi neki da joj učine nepravdu kao kada je u Versaju 1919. godine crnogorska stolica, među silama pobjednicama u Prvom svjetskom ratu, ostala prazna. Opet bi neki da je učine gubitnikom.

Ali, jedan zločin Mirovne konferencije i evropskih diplomata, dosta je za pet narednih vjekova. Danas informacije putuju brže, a istina jasnije izlazi na površinu. Zločin, agresor, nitkov, izdajnik, ne može dugo skrivati svoje lice.

Ideje crnogorske mladosti, opet su pokazale svoju superiornost.

Sa Cetinja poslata jasna poruka

I evropskim diplomatama, baš kao i domaćoj javnosti, jasno je da je crnogorska mladost, koja se danas sakupila na Cetinju, poslala poruku mira, slobode, pravde i poštovanja univerzalnih vrijednosti.

Vrijednosti slobode, antifašizma, građanske i sekularne države, nezavisnosti, utkane su u energiju koja je danas otišla sa Cetinja – u svijet. Onaj ko to ne vidi, ili ne želi da vidi, ostaće zapisan poput Francuske 1918. u sjećanju svakog Crnogorca. A oni praštaju, ali ne zaboravljaju.

Ako je 30.avgust 2020. trebalo da bude rana na identitetskom biću Crne Gore, onda će današnji praznik i njegove poruke, postati pouzdan znak da su se oni koji su se namerčili na malenu državu na Balkanu preigrali i preračunali.

I zato je pocijepana, pa ušivena zastava metafora crnogorskog uzdignuća i trajanja.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije