Povežite se sa nama

Društvo

SIMONOVIĆ: Odluke Bašovića temelj za rad svim sudijama

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Sudija za istrage Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović otišao je u penziju 1. juna poslije dvadesetogodišnjeg sudijskog staža.

– Na održanoj sjednici elektronskim putem, 1. juna, Sudski savjet je konstatovao prestanak funkcije Miroslavu Bašoviću, sudiji Višeg suda u Podgorici, zbog sticanja prava na starosnu penziju i donio odluku o isplati otpremnine – navodi se u saopštenju Sudskog savjeta.

Bašović je tokom karijere nerijetko bio u žiži zbog odluka na koje je burno reagovala javnost, kako stručna tako i laička, a tužiocima je bio „noćna mora“.

Nedavno se našao i na direktnom udaru vlasti, nakon odluke da ne odredi pritvor osumnjičenima da su pripadnici kavačkog klana, a kojima je tužilaštvo na teret stavilo više teških krivičnih djela. Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović čak je okrivio Bašovića da sarađuje sa mafijom.

Stručna javnost reagovala je na ovu užasnu optužbu i stala u odbranu sudije, ističući njegovu nezavisnost i stručnost.

I neke ranije Bašovićeve odluke izazivale su negodovanje vlasti, ali nikada se niko nije usudio da ga na ovakav način prozove, kao što je to učinio Abazović.

Predsjednica Udruženja sudija Crne Gore Hasnija Simonović, kazala je juče za Pobjedu da je upravo karijera sudije Bašovića dobra ilustracija kompleksnosti sudijskog poziva.

– Izboriti se sa komplikovanim i teškim slučajevima, odoljeti uticajima, pritiscima i napadima, uvijek se voditi zakonom i etikom i konačno donijeti nepristrasnu i zakonitu odluku, vještina je koja se stiče iskustvom i brani čašću. Te vrline, kao i mnoge druge, dio su profesionalnog i ličnog karaktera kolege Bašovića – kazala je Simonović.

Istakla je da je sudija Bašović primjer predanog i odgovornog nosioca sudijske funkcije, koji je ostvario izuzetne rezultate.

– Ti rezultati su ujedno potvrda njegovog požrtvovanog angažovanja i primijenjenog znanja i temelj za budući rad svim sudijama – rekla je Simonović.

Poručila je da je na ponos crnogorskom sudstvu što je iznjedrilo sudiju poput Miroslava Bašovića, a da je čast svim crnogorskim sudijama što za kolegu imaju takvog pravnog profesionalca i čovjeka.

Miroslav Bašović sudijsku karijeru počeo je 2000. godine kada je izabran za sudiju Osnovnog suda u Baru. Za sudiju Višeg suda u Podgorici, sa koje pozicije i pošao u penziju, izabran je 2003. godine.

Prema medijima – dosljedno, bez izjava
Sudija Bašović je među novinarima poznat je i po tome što skoro pa nikada nije davao izjave medijima.

Uprkos tom opšte poznatom stavu sudije Bašovića, novinarka Pobjede zamoli preko posrednika sudiju da joj pred odlazak u penziju prokomentariše sve napade na njega ali i težinu sudijske funkcije koju je toliko godina ponosno nosio.

Međutim, sudija Bašović je ostao dosljedan i preko saradnice novinarki poručio kratko i jasno ,,da neće da sarađuje“.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije