Povežite se sa nama

Društvo

SIMOVIĆ ZVICER: Komora nema pravo da ucjenjuje advokate koji ne štrajkuju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednica Sudskog savjeta i profesorica radnog prava Vesna Simović Zvicer kazala je da Advokatska komora nema pravo da ucjenjuje i prijeti isključivanjem članovima koji ne žele da učestvuju u štrajku. Ona je u Jutarnjem programu TVCG istakla da u ovom trenutku zbog obustave pravne pomoći advokata najviše trpe građani i da je njihovo pravo na odbranu povrijeđeno.

“Advokatska komora je donijela odluku o obustavi pravnih usluga. Taj institut nigdje u pravnom sistemu ne postoji. Onda pominju termin obustava rada, sve to ukazuje da se radi o institutu koji reguliše zakon o štrajku, a to je pravo na štrajk. Pravo na štrajk je osnovno socijalno pravo i niko ne može da snosi posljedice ni ako želi, niti ukoliko ne želi da učestvuje u štrajku”, kazala je Simović Zvicer.

Ona je dodala da je izjava da će svi koji ne pristupe štrajku biti isključeni iz Advokatske komore prijetnja i prisila.

“Pravo Advokatske komore da isključi članove koji ne poštuju njene odluke, ne znači da komora može da donosi odluke koje su suprotne pravnom sistemu i osnovnim načelima u pogledu ostvarivanja prava kao što je pravo na štrajk”, kazala je ona.

Istakla je da najviše ispaštaju građani.

“Ne možete svoje pravo koristiti na štetu drugog. To zaboravljamo u ovom trenutku. Na žalost to nam se često dešava i to je loše kao pojava u društvu”, ističe Simović Zvicer.

Smatra da izAdvokatske komore nijesu u pravu jer smatraju da ne treba da budu dio elektronske fiskalizacije jer rade humani posao.

“Advokatske kancelarije nijesu humanitarne organizacije. Oni pravne usluge naplaćuju, tako da mislim da u tom dijelu nisu u pravu”, kazala je Simović Zvicer.

Međutim, smatra da su u pravu u dijelu kada su u pitanju mladi advokati koji tek treba da se probiju u svom poslu,

“Njima treba pomoći. Nemamo takva rješenja u našem pravu. Možda za te mlade advokate kojima treba pomoći, treba pronaći rješenje”, kaže ona.

Ističe da se dijalogom mora sve riješiti i da se ne smije ćutati.

“Moramo plaćati porez, to je naša obaveza, ali da bi se taj porez evidentirao, ta fiskalizacija mora da pomogne”, kaže Simović Zvicer.

Ona kaže da Zakon o štrajku ograničava pravo na štrajk u smislu javnog dobra i ugrožavanja osnovnog prava drugih građana.

U Osnovnom sudu u Podgorici odgođeno 105 suđenja


U Osnovnom sudu u Podgorici juče je bilo zakazano 184 suđenja, a odgođeno je 105 suđenja. Ostala su održana ili odgođena iz drugih razloga, kazala je za Jutarnji program TVCG sutkinja Ivana Becić.

“U situacijama u kojima je predviđena obavezna odbrana, suđenja se ne mogu održati bez prisustva advokata kog okrivljeni sam izabere iliga sud postavi po službenoj dužnosti”, kazala je ona.

Ističe da sudijama ne fali posla.

“Jeste po malo neobično, ali sudije svakako rade, prisutne su, prozivanju, sačinjavaju zapisnike, odlažu ili održavaju suđenja tamo gdje su ispunjeni uslovi”, objašnjava sutkinja.

Dodaje da stranke najviše trpe.

“Samo odlaganje suđenja dovodi do produžetka trajanja postupka, a time i do produžetka vremena kada će stranke ostvariti svoja prava i interese”, istakla je Becić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije