Povežite se sa nama

Društvo

SINDIKAT: Iz bolnica i domova zdravlja odlazi 10 ljekara

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Sindikati zdravstva ističu da se nastavlja trend odlazaka ljekara iz javnog zdravstvenog sistema, te da prema njihovim podacima, to namjerava da učini ukupno desetoro, od kojih je troje svoj dalji radni angažman dogovorilo u ustanovama u Srbiji i Sloveniji, piše Dan.

Predstvanici medicinskih radnika upozoravaju da ljekari i drugo medicinsko osoblje napuštaju državne ustanove radi bolje zarade u privatnom sektoru i u državama regiona.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić kazala je da su neki ljekari nedavno otišli, dok su drugi najavili odlazak iz zdravstvenih ustanova u Risnu, Nikšiću, Beranama, na Cetinju.

Nedavno su Klinički centar napustila dva radiologa.

„Imamo sitauciju da je bolnicu u Risnu napustilo troje ljekara, dvoje najavljuje odlazak iz Opšte bolnice na Cetinju, iz bolnice u Nikšiću odlazi jedan kolega. U Opštoj bolnici u Beranama to namjeravaju da urade dvoje kolega, a troje odlaze u Srbiju, Sloveniju… Imamo zabrinjavajući trend odlaska kolega“, kazala je Krivokapić.

U razgovoru su im saopštili da su razlog veće zarade, bolje napredovanje i kvalitetnija edukacija u smislu različitih patoloških stanja i broja pacijenata.

„Hitno se mora zaustaviti odlazak mladih koji su budućnost našeg zdravstva. Kada se epidemija korone zaustavi, plašim se da će odlazak u zemlje Evropske unije biti veći, kako ljekara tako i medicinskih sestara. Veoma se sporo radi na tom problemu. Imam utisak da o nama pričaju samo oko izbora ili kada se sind ikati aktiviraju u zajedičkoj borbi zauvećanja zarada“, ističe Krivokapićeva i kaže da tojedino mogu spriječiti zajedno sa Ministarstvom zdravlja.

Predsjednik Sindikata zdravstva iz Unije slobodnih sindikata Vladimir Pavićević ističe da su razlozi napuštanja javnih ustanova veće zarade u privatnom sektoru za uglavnom mnogo manji obim posla.

„Veliki je problem to da privatni sektor na ovaj način dobija doktore koji su školovani i afirmisani u javnom sektoru i u koje nije uložio ni cent. Na taj način se iscrpljuje javni, a jača privatni sektor. Morale bi se uvesti radikalne mjere, naročito u sistemima osiguranja“, rekao je Pavićević.

Što se tiče zarada u zdravstvu, kaže on, dugi niz godina Sindikat doktora i nekih političkih struktura je iskazivao veliku zabrinutost za odliv ljekara i vođena je kampanja za povećanje zarada ljekarima povećanjem koeficijenata putem Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, a kritikovan naš sindikat zbog navodnog slabog učinka.

„Sada su te političke strukture na vlasti, a nema nikakvog pominjanja povećanja zarada ni ljekarima ni ostalim zaposlenima u sistemu zdravstva. Ovdje se mora pomenuti i Ljekarska komora Crne Gore, koja je za vrijeme dok je predsjednik bio dr Đoko Jočić žestoko kritikovana zbog pasivnog odnosa prema položaju i statusu ljekara u Crnoj Gori. Nakon promjene rukovodstva i ozbiljnog narušavanja ugleda komore u incidentima čiji su glavni akteri bil i u ru kovodstvu, imamo Ljekarsku komoru, koja se uopšte ne oglašava povodom pitanja položaja i statusa ljekara u Crnoj Gori“, navodi Pavićević.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije