Povežite se sa nama

Društvo

Sinod poslao pismo Krivokapiću: Traže da objasni zašto je promijenio detalje iz Temeljnog ugovora

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Sinod Srpske pravoslavne crkve krajem decembra prošle godine poslao je pismo premijeru Zdravku Krivokapiću, vezano za Temeljni ugovor, ekskluzivno saznaje Borba iz više izvora. Prema saznanjima portala, Sinod traži od premijera Krivokapića da detaljno obrazloži zbog čega je na svoju ruku mijenjao detalje iz Temeljnog ugovora koji je bio usaglašen i koji je trebao da bude potpisan u maju prošle godine, ali je Krivokapić to odbio.

U pismu koje je Sonod poslao Krivokapiću traženo je da obrazloži svaku izmjenu koju je unio u usaglašeni tekst i da konkretno objasni šta je bilo neustavno u prethodno usaglašenoj verziji koju nije htio da potpiše.

Ovo pismo Sinoda je još jedan dokaz da je Krivokapić, time što je slao neke svoje verzije temeljnog ugovora želio da prevari SPC i da na njih prebaci odgovornost zbog nepotpisivanja Temeljnog ugovora, iako je jasno da je on jedini krivac zašto taj dokument nije do sada potpisan.

Vladika Irinej Bulović je nedavno označio crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića kao glavnog krivca za nepotpisivanje Temeljnog ugovora.

„Nažalost, Temeljni ugovor nije potpisan. Lično i ne vjerujem da će biti potpisan dokle god dr Zdravko Krivokapić bude premijer Crne Gore. On je svojom taktikom ‘hoću-neću’ i ‘korak naprijed-dva nazad’, isključivo ‘zaslužan’ za dosadašnje nepotpisivanje Temeljnog ugovora. Prema njegovoj konfuznoj i zamagljujućom formulaciji- namjerno, čini mi se, tako sročenoj, ispada da on nije ‘ni luk jeo ni luk mirisao’ već da Sinod u Beogradu (opet taj omraženi, a toliko poželjni Beograd) ne želi da ga potpiše. Ugovor je, kako kaže, “usaglašen sa svim zahtjevima koji proizilaze iz prakse prethodno definisanih ugovora sa Svetom Stolicom i Jevrejskom zajednicom”, a Sinod ga ipak “još razmatra”. Orvelovski, nema šta: samo istini i neistini zameniš mjesta, pa tjeraš dalje”, rekao je vladika Irinej.

Podsjetimo, premijer Krivokapić je obećao da će u maju prošle godine potpisati Temeljni ugovor, ali je onda u Patrijaršiji prevario patrijarha Porfirija i vladike i nije potpisao ono što je ranije obećao da će potpisati, iako je sve bilo usaglašeno. Nakon to0ga poslao je nekoliko svojih verzija temeljnog ugovora Sinodu, kako bi kupovao vrijeme i odugovlačio sa potpisivanjem tog dokumenta, na koji još uvijek nije stavio potpis.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
RIR
RIR
12.01.2022. 12:18

…UCENJIVAČKI…
valjda je Ugovor izmedju dvije strane i moguce su korekcije od nasilnika spc–
čoče uvrijedjeni na korekcije
Svi trbamo izaci na ulicu na dan potpisivanja sramnog Ugovora…
OLOŠI !

Sponzor

Najčitanije