Povežite se sa nama

Vijesti

SJEDNICA SKUPŠTINE PRIJESTONICE JOŠ TRAJE: Onog trenutka kad se crkva umiješala u politiku, očekujte i da se politika miješa u crkvu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Cetinjski parlament raspravlja o inicijativi da se intronizacija obavi van Prijestonice

Odbornici cetinjskog parlamenta počeli su rasrpavu o Predlogu zaključaka o sprovođenju aktivnosti na očuvanju građanskog mira u susret najavljenom ustoličenju mitropolita SPC Joanikija .

Komentarišući razloge za iniciranje vanrednog zasijedanja, čelnik lokalnog SDP-a Nikola Đurašković ističe da je bilo neophodno da, usljed veoma kompleksne političke i bezbjednosne situacije, predloži donošenje Zaključaka o sprovođenju aktivnosti na očuvanju građanskog mira.

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan kazao je da pitanje ustoličenja prijeti da ugrozi mir i bezbjednost.

– Naš najvažniji priroritet je očuvanje mira i stabilnosti. Vlasti moraju obezbijediti dosljednu primjenu ustavnih prava – kazao je Kašćelan navodeći da građanima mora biti omogućeno pravo na slobodno okupljanje.

Dodao je da se u sekularnoj državi sa najviših instanci daje ogroman značaj ustoličenju vjerskog poglavara jedne zajednice, a građanima koji drugačije misle ne garantuju se ustavna prava.

– Na djelu je diskriminacija a sve zbog uloge crkve Srbije na posljednjim izborima. Već je saopšteno sa državnih adresa da bezbjednosna situacija na Cetinju uoči ustoličenja nije zadovoljavajuća – kazao je Kašćelan.

Naveo je i da ustoličenje Joanikija vrijeđa osjećanja Crnogoraca, koji imaju poseban sentiment prema Cetinjskom manastiru.

– Zbog toga je lokalna administracija mišljenja da bi taj vjerski obred trebalo obaviti van Cetinja – dodao je Kaščelan.

On je pozvao izvršnu vlast na odgovoran odnos i sagledavanje svih činjenica.

– Pozivam i mitropolita Joanikija da kao duhovnik pozove vjernike na smirivanje tenzija i da čin ustoličenja organizuje van Cetinje. Taj čin bi bio znak da kao društvo napredujemo kao zajednici građana u kojoj se poštuju različitosti – rekao je Kašćelan.

Odbornik Nikola Đurašković (SDP) kazao je da Cetinje ne može ćutke posmatrati da se u njemu odigrava simboličko pokoravanje Crne Gore i mora direktno upozoriti da ustoličenje mitropolita SPC može biti ugrožena naša najveća vrijednost – mir“.

Odbornica Vladana Lompar (URA) kazala je, pored ostalog, da je organizovanje ustoličenja u ovom društveno-političkom trenutku izazov i da zato ne treba da se desi u Prijestonici Cetinje.

Odbornik Milovan Janković (DPS) rekao je da je pred njima veliki izazov i zlo koje za vijek vjekova može obilježiti taj grad.

URA je mlada stranka, a ovakvih događaja je bilo i prije nje. Postoje, prema njegovim riječima, centri moći koji žele ovaj događaj da iskoriste za destabilizaciju Crne Gore

– Jasno je da neki nacionalistički krugovi s jedne i s druge strane žele da odmjere snage i opipaju teren, dok se određeni kriminalni krugovi pokušavaju sakriti od pravde rušenjem institucija. Jasno je i da je Cetinje samo kolateral tih uticaja i da iz ovog događaja, što god se desi, Cetinje i Cetinjani ne mogu imati bilo kakav benefit – rekao je Janković.

Podržaće inicijativu ne da bi u nečemu zadovoljili vjernike Crnogorske pravoslavne crkve ili onemogućili vjernike Srpske pravoslavne crkve, jer njihova želja nije da se miješaju u rad vjerskih organizacija i gdje će ko vršiti vjerske obrede.

Odbornik Mladen Perišić (DPS) kazao je da nije mudro da ustoličenje bude u Cetinjskom manastiru.

– Treba uvažiti glas Cetinjana da se to ne desi u Prijestonici – rekao je on.

Odbornik Petar Martinović (URA) naglasio je da su svi zabrinuti zbog onoga što se dešava i što se može desiti.

– Ovdje ne žive ni ekstremisti, ni nasilnici, ni divljaci. Ovdje živi narod koji poštuje svoju tradiciju, kulturu i istoriju i želi da nastavi sa tim – naveo je on.

Predsjednica parlamenta Prijestonice Cetinje Dejana Dizdar kazala je da se izborna proslava organizovala ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a da je Vlada formirana u jednom vjerskom objektu.

– Onog trenutka kad se crkva umiješala u politiku, očekujte gospodo i da se politika miješa u crkvu – navela je ona.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije