Povežite se sa nama

Društvo

SKANDALOZNO PRIZNANJE: Sekulović: Premijer dao obavezujuće uputstvo, koje nije bilo zakonito; Knežević: U Vladi ne možete biti Vi i Krivokapić

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Uredba je uredba, zakon je zakon, upustvo je upustvo. Kako god, moramo da se naučimo da jedan ministar unutrašnjih poslova može da bude vrhunski inženjer, kuvar, astronaut, automehaničar i tako dalje, ali ne može operativno da komanduje policijom. Jedan predsjednik Vlade može da bude Nobelovac iz književnosti, ali ne može operativno da komanduje policijom – istakao je Sekulović

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, gdje je u toku saslušanje čelnika bezbjednosnog sektora vezano za događaje na Cetinju 4. i 5. septembra, kazao da je dobio obavezujuće uputstvo od premijera Zdravka Krivokapića, ali da nije mogao da postupi po tom upustvu jer ono nije zakonito. Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu i poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević ocijenio je nakon toga da u Vladi ne mogu biti on i Krivokapić.

Počelo saslušanje čelnika bezbjednosnog sektora zbog dešavanja CetinjuAbazović Boškoviću: Što niste riješili pitanje crkve za 30 godina, Brđanin komandovao policijomOdbor za bezbjednost i odbranu počeo je sjednici na kojoj će održati kontrolno saslušanje čelnika be…

Na pitanje poslanika da li mu je „neko slao neka obavezujuća uputstva, naloge i tako dalje“ kazao je da „u ovom trenutku“ ne može 100 posto da kaže kako se zvao taj dokument.

– Vrlo moguće baš tako jer ga nisam sačuvao, ali ta obavezujuća upustva sa stanovišta pravnog poretka ne znače ama baš ništa. Ona se zasnivaju na nekoj uredbi o Vladi. Uredba je uredba, zakon je zakon, upustvo je upustvo. Kako god, moramo da se naučimo da jedan ministar unutrašnjih poslova može da bude vrhunski inženjer, kuvar, astronaut, automehaničar i tako dalje, ali ne može operativno da komanduje policijom. Jedan predsjednik Vlade može da bude Nobelovac iz književnosti, ali ne može operativno da komanduje policijom. Ja sam, pravo da vam kažem, zaboravio sadržaj upustva, nisam ga sačuvao – naveo je Sekulović.

Obavezujuće uputstvo koje postoji kao mehanizam koji može da koristi premijer vezano za rad pojedinih ministara i ministarstava je, kako je naveo, u uredbi o Vladi i ovlašćuje premijera da koristi osnovnu funkciju koju ima, a to je da se stara o efikasnom sprovođenju politika Vlade.

– To upustvo u nekim drugim slučajevima je potpuno zakonito sredstvo uticaja pritiska, upozorenja, prijateljske sugestije na određenog ministra u mnogim situacijama. U ovoj situaciji to uputstvo nije bilo zakonito jer operativna nezavisnost policije znači da ne može niko, ali niko, pa ni ministar unutrašnjih poslova ništa dalje. Sve i da sam htio, nisam mogao da naložim nešto što nije po zakonu – istakao je Sekulović.

Obavezujuće upustvo mu je uručila generalna sekretarka Vlade Žana Prašćević Milačić i rekla: „Od premijera“.

– Tako je ta komunikacija išla – naveo je Sekulović.

Sve je, kako je naglasio, u posljednjih 10 mjeseci radio da odbrani princip iz Zakona o unutrašnjim poslovima: Operativna nezavisnost policije, te ocijenio da bi dobro bilo da građani i političari shvate što to stvarno znači.

– U Zakonu o unutrašnjim poslovima postoji samo jedna operativna mogućnost ministra unutrašnjih poslova, a to je da izda nalog da se Specijalne jedinice povuku. To je neki vid hitne reakcije, civilne kontrole nad eventualnom zloupotrebom Specijalnih jedinica, s obzirom na njihov način obuke, karakter i način djelovanja. To je negdje osnovna ideja, ne da se to zloputrebljava, pa da sprečava policiju da radi svoj posao, ali u slučaju da oni zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja – da može da se naredi njihov povratak. Ja, kao što znate, nisam naredio da se oni povuku. Oni su na Cetinju radili svoj dio posao – kazao je Sekulović.

Pitajući gdje je razlika suštinska naveo je da „tu možemo da se sporimo 100 godina“.

– Ali tu isključite riječ izdaja, to nije fer. U momentu kad su postojale operativne informacije, potvrđene iz više izvora, odlučio sam da vjerujem menadžmentu Uprave policije i da budem na njihovim pozicijama jer u to vrijeme nije trenutak za akciju i da dovodimo u pitanje života žena i djece, koji su izmanipulisani i bili u prvim redovima, živote policije i stranih štićenih ličnosti. Nisam bio spreman da idemo glavom u zid i kažemo „Što nam bog da“. Ja to neću. Isto tako, iako operativno nisam imao nadležnost, kad se napravio plan koji minimizira rizik od gubitka ljudskih života uz upotrebu helikoptera, bio sam za to. Ne u smislu nekog ko naređuje, nego iznosi svoje mišljenje. Sama činjenica da nisam vratio Specijalne jedinice govori za sebe, jer sam mogao to da učinim. Pored toga, zvao sam u 4.51 sa jasnim nalogom da se naš helikopter stavi u funkciju – istakao je Sekulović.

Operativna nezavisnost policije je, prema njegovim riječima, civilizacijsko i demokratsko dostignuće.

– I to moramo da njegujemo i čuvamo – rekao je Sekulović.

Knežević je potom reagovao i kazao: „Poslije ovog što ste saopštili u Vladi ne možete biti Vi i Krivokapić“.

– Ovo što ste sad saopštili za mene je  veoma frapantno i uznemirujuće, ali neka cijeni javnost i parlamentarna većina i manjina – kazao je on.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije