Povežite se sa nama

Društvo

SLIJEDE MEĐUNARODNU PRAKSU: Prostorije po mjeri djeteta u tri suda i tri državna tužilaštva

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Djeca, žrtve i svjedoci u krivičnim postupcima, kao i djeca koja učestvuju u postupcima pred sudom koji su u vezi sa porodičnim odnosima sada mogu svoje mišljenje da iznesu u posebno opremljenim prostorijama za to, u tri osnovna suda u Podgorici, Nikšiću i Bijelom Polju i tri Osnovna državna tužilaštva u Podgorici, Beranama i u Bijelom Polju.

Na ovaj način, kako ističu u zajedničkom saopštenju Vrhovnog suda, Vrhovnog državnog tužilaštva i UNICEF-a, izbjegava se traumatizacija djece, jer svoj iskaz daju samo jednom u atmosferi koja je po mjeri djeteta i obezbjeđuje se puno poštovanje prava na privatnost i najboljeg interesa djeteta.

„Posvećeni sveobuhvatnoj reformi pravosuđa, koja je osnov jačanja vladavine prava, Vrhovni sud Crne Gore sa zadovoljstvom konstatuje ispunjenje obaveza iz strateških dokumenata, što je preduslov ostvarivanja prava djeteta, ali i efikasnog i efektivnog rada sudova“, izjavila je vršilac dužnosti predsjednika Vrhovnog suda Stanka Vučinić.

Ističući značaj ovog projekta, vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić, izrazio je i nadu da će se u budućnosti, u svim državnim tužilaštvima i sudovima u Crnoj Gori, obezbjediti adekvatne prostorije za djecu koja učestvuju u postupcima.

„Svi odrasli koji učestvuju u postupku: sudije/sutkinje, tužioci/tužiteljke, kao i roditelji, treba da budu svjesni traume kroz koju djeca učesnici postupka prolaze. Na ovaj način pokazali smo da nam je cilj da i u pravosuđu obezbijedimo uslove po mjeri djeteta, što će doprinijeti da djeca iz situacija u kojima se nađu izađu na što bezbolniji način. Vjerujem da je ovo samo početak dobre institucionalne saradnje sa međunarodnim partnerima koja će rezultirati obezbjeđivanjem adekvatnih prostornih kapaciteta za djecu učesnike postupka u svim gradovima Crne Gore“ , ocijenio je Burić.

Godišnje, najmanje hiljadu sudskih predmeta tiče se djece i njihovih prava, a nekoliko stotina djece je u kontaktu sa zakonom kao žrtve ili svjedoci krivičnih djela, poručuju iz UNICEF-a.

UNICEF čestita Crnoj Gori na uvođenju prostorija prilagođenih djeci i poziva ostale sudove i tužilaštva u zemlji da slijede ovu međunarodnu praksu.

U planu je uspostavljanje prostorija po mjeri djeteta u svim osnovnim sudovima i državnim tužilaštvima Crne Gore, čime će se obezbijediti puna primjena standarda UN-a, Savjeta Evrope i EU koji se odnose na pravosuđe po mjeri djeteta, a koji podrazumijevaju pravo djeteta na informisano izražavanje mišljenja o pitanjima koja ga se tiču u prostorijama u kojima se osjeća komforno i bezbjedno.

„Djeca imaju pravo da učestvuju i da utiču na sve oblasti koje ih se tiču, uključujući i pravosuđe, tj. situacije u kojima ona dolaze u kontakt sa pravosudnim sistemom. Siguran sam da će kroz ovu inicijativu djeca Crna Gore mnogo lakše ostvarivati to pravo“, poručio je ambasador Kraljevine Norveške Jorn Eugen Jelsta.

Stvaranje preduslova za pravosuđe po mjeri djeteta sastavni je dio sveobuhvatnih reformi usmjerenih na jačanje vladavine prava (Akcioni plan za poglavlje 23) kao osnovnog preduslova za pristupanje EU. To je i jedna od aktivnosti predviđenih Strategijom za reformu pravosuđa (2019-2021) i Strategijom za ostvarivanje prava djeteta (2019-2023), kao i jedan od prioriteta novousvojene EU Strategije za prava djeteta koja ohrabruje zemlje članice da svoje pravosudne sisteme prilagode potrebama djece i obezbijede puno poštovanje njihovih prava.

Opremanje prostorija, realizovano je u okviru podregionalne inicijative „Jednak pristup djece pravdi“ koju implementira Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore u saradnji sa najvišim pravosudnim institucijama, uz stručnu podršku UNICEF-a i finansijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije