Povežite se sa nama

Vijesti

SNP DOSTAVIO INICIJATIVU: Smijeniti Đukanovića, prekšio je više članova Ustava

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Klub poslanika Socijalističke narodne partije (SNP) podnio je kolegama iz vladajuće većine inicijativu kojom traže pokretanje postupka za smjenu predsjednika države Mila Đukanovića

U obrazloženju inicijative SNP navodi da je 28. avgusta na Cetinju Đukanović izjavio kako nije pametno insistirati na ustoličenju Cetinju, već da to treba održati u nekim od drugih hramova.

-Istovremeno je izjavio:“Nadam se da neću biti u situaciji da 05. septembra i sam budem na Cetinju, tamo gdje budu Cetinjani i gdje je većinska Crna Gora, gdje se brani dostojanstvo države“. Ovakvim postupanjem Predsjednik Crne Gore je izvršio grubu povredu čl.14 Ustava Crne Gore koji propisuje da su vjerske zajednice odvojene od države kao i da su vjerske zajednice ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova. Takođe je isti prekoračio okvir nadležnosti Predsjednika Crne Gore propisanih članom 95 Ustava Crne Gore- navodi se u inicijativi SNP-a.

Smatraju da se predjsednik države se riječima „Nije pametno insistrati na ustoličenju na Cetinju, već je pametno to izmjestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima“ direktno umiješao u poslove jedne vjerske zajednice, konkretno Mitropolije crnogorsko-primorske, Srpske pravoslavne crkve i time protivno Ustavu narušio načelo sekularnosti Crne Gore tj. načelo odvojenosti vjerkih zajednica od države.

-Takođe je izjavom:“Nadam se da neću biti u situaciji da 05. septembra i sam budem na Cetinju, tamo gdje budu Cetinjani i gdje je većinska Crna Gora, gdje se brani dostojanstvo države“ Predsjednik Crne Gore prekoračio svoja ustavna ovlašćenja. Nazvajući protivnike ustoličenja većinskom Crnom Gorom direktno izazvao podjelu građana Crne Gore na one koji podržavaju i one koje ne podržavaju ustoličenje Mitropolita na Cetinju. Postavlja se pitanje da li je pozivajući na sukobe na dan ustoličenja Mitropolita na Cetinju i najavljivanjem svog prisustva tom događaju na direktan i grub način povrijedio Ustav Crne Gore između ostalog i u dijelu članova broj 6,7,8 i 14.  Najavljujući svoje prisustvo na Cetinju na strani onih koji protestvuju, ukoliko SPC ne odluči da čin ustoličenja Mitropolita obavi u Cetinjskom manastiru a ne na nekom drugom mjestu, ličnim primjerom Predjsednik Crne Gore je protivno Ustavu pozvao građane na protest i ometanje vršenja vjeskih obreda SPC. Ovo je samo jedan od primjera koji karakterišu dugogodišnju praksu Predsjednika Crne Gore da kroz podjelu, izazivanje mržnje, prijetnje i poziv na sukobe pokušava da naruši međunacionalne i međuvjerske odnose unutar države.

Iz prethodno naznačenog smatramo da postoje dovoljni i opravdani razlozi da Skupština Crne Gore iskoristi prava zagarantovana Poslovnikom Skupštine Crne Gore (čl.184) i pokrene postupak za razrešenje Predsjednika Crne Gore- zaključuje se u inicijativi SNP-a,

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije