Povežite se sa nama

Ekonomija

SPAJIĆ: CG da konsoliduje javne finansije i nađe nove izvore privrednog rasta

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crna Gora mora da konsoliduje javne finansije i nađe nove izvore privrednog rasta, za šta je ključna diverzifikacija privrede, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, na sastanku sa srpskim kolegom, Sinišom Malim.

„U tom smislu ključne su nam kapitalne investicije, a pogotovo i auto-put prema Srbiji“, rekao je Spajić na sastanku u Beogradu.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja saopšteno je da je Spajić ocijenio da je za Crnu Goru ključno iskustvo Srbije, koja je prošla kroz proces fiskalne konsolidacije i izbjegla bankrot 2013. godine.

„Crna Gora se danas nalazi u sličnoj situaciji i zato moramo da konsolidujemo javne finansije i da nađemo nove izvore rasta. U tom smislu nam je dragocjeno iskustvo Srbije koja je uspješno prošla kroz proces fiskalne konsolidacije, promijenila strukturu ekonomije i danas postiže odlične ekonomske rezultate i ima kredibilitet među stranim investitorima“, naveo je Spajić.

On je dodao da je za crnogorsku ekonomiju ključna diverzifikacija privrede, kako bi se našli novi izvori privrednog rasta.

Mali je saopštio da je Crna Gora na svojevrsnoj prekretnici i da treba da gradi svoj kredibilitet u međunarodnoj javnosti.

„Važno je i da nađe nove izvore rasta, koji ne podrazumijevaju isključivo turizam, kao što je to do sada bio slučaj“, poručio je Mali.

On je podsjetio na iskustvo Srbije u prethodnom periodu, u kojem je uspješno prošla kroz proces strukturnih reformi.

„Drago nam je što možemo to iskustvo da podijelimo sa Crnom Gorom. Želimo da sve ekonomije regiona budu što uspješnije i da kao region idemo naprijed, jer nas strani investitori posmatraju kao cjelinu“, rekao je Mali.

Spajić i Mali su razgovarali o ekonomskoj situaciji u Srbiji i Crnoj Gori, privlačenju investitora i razvoju regiona.

Oni su se saglasili da je važno da se nađu zajednički interesi za razvoj regiona, jer to znači nove investicije, radna mjesta i više prihoda u budžetu. U tom smislu, oni su zaključili i da je od velikog značaja inicijativa Mini Šengen, koju je pokrenuo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Iz Ministarstva su podsjetili da je u pitanju prvi zvanični sastanak ministara finansija Crne Gore i Srbije u posljednjih nekoliko godina, kao i da je na njemu dogovoreno intenziviranje saradnje u narednom periodu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Valter
Valter
27.05.2021. 16:31

Mickey najgori

Sponzor

Najčitanije