Povežite se sa nama

Vijesti

SPC: Našem sveštenstvu nije dozvoljeno da služi liturgiju u crkvi na Ivanovim koritima

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske saopštili su da im je jutros na praznik Preobraženja Gospodnjeg, onemogućeno da služe prazničnu Svetu Liturgiju u crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima.

-Ovoga puta je, ovaj ionako tužan događaj, bio utoliko žalosniji zbog činjenice da se, po saznanjima dobijenim od policije, grupa (Policija je rekla da se radi o četiri osobe), od Mitropolije neovlašćenih lica, pretpostavljamo onih koji se lažno predstavljaju kao sveštenici, još sinoć zatvorila u tu mučeničku crkvu-, navode iz MCP.

Dodaju da su službenici Policije jutros, najprije na Cetinju, a potom i na licu mjesta, obavijestili sveštenstvo Mitropolije da ne mogu da uđu u crkvu jer se tamo već nalaze neka lica.

-Mitropolija će povodom ovakvog sprečavanja i ometanja vjerskog obreda, kao i neovlašćenog zauzimanja objekta Mitropolije, preduzeti odgovarajuće pravne radnje, a u obaviće i molitve malog osvećenja crkve, zbog toga što su osobe koji nisu sveštenici vršili u njoj radnje koje su imale karakter vjerskog obreda-, navode u saopštenju.

Kako su kazali, treba naglasiti da je Mitropolija crnogorsko-primorska najavila Policiji, upravo zbog problema ranijih godina, iako nije dužna da prijavljuje vjerske obrede, da će se jutros služiti u crkvi na Ivanovim Кoritima.

Oni su izrazili žaljenje što Policija nije blagovremeno reagovala i obezbjedila da se, kako kažu, ne naruši nepovredivost imovine Mitropolije i nesmetano vršenje vjerske službe.

-Nemamo nikakve sumnje da se ovdje radi o, još jednom u nizu, pokušaju podizanja tenzija pred svečani događaj ustoličenja mitropolita Joanikija, a sasvim je jasno da iza ovoga stoje ideološko-političke strukture bivšeg režima koje neprestano, iznoseći neistinu do neistine, napadaju Mitropoliju, a dokaz da je to tako imali smo priliku nedavno da vidimo u huškačkom i mrziteljskim tekstu bišeg direktora Uprave policije, a aktuelnog savjetnika za bezbjednost Predsjednika Crne Gore, koji se ničim nije ogradio od skandaloznih stavova tog nesrećnog čovjeka. Кoristeći neznanje jednog broja građana Crne Gore po crkvenim pitanjima, oni pokušavaju da izazovu nemire, ali se uzdamo u Boga i u razumnost najvećeg broja građana Crne Gore, da u tome neće uspjeti, o čemu treba prilježno da brinu i nadležni državni organi- kazali su iz MCP.

Dodaju i da bez obzira na sve, Mitropolija ostaje onakva kakva je i bila, otvorena za sve ljude bez razlike u njihovom nacionalnom i političkom izrazu, ali, takođe, vrlo odlučna u tome da ne dopusti narušavanje njenog istorijskog trajanja, kao i prava na ime, dostojanstvo, imovinu i unutrašnji poredak.

-Mitropolija ne provocira nikakve sukobe niti ih želi u bilo kom obliku, ali insistira da se poštuju vjerska prava, kako nje kao institucije, tako i svih njenih vjernika. To ne treba nikome da smeta. Кampanja koja se vodi protiv Mitropolije, ali i pomjesne nam Srpske Patrijaršije, nije ništa drugo nego kampanja mržnje i netrpeljivosti, što je u potpunom nesaglasju sa principima ravnopravnosti građana i tolerancije, koje navodno promovišu oni koji ovu kampanju sprovode- zaključeno je u saopštenju.

Podsjećamo, ranije danas sveštenstvo Crnogorske pravoslavne crkve služilo je liturgiju i službu u crkvi na Ivanovim koritima.

Potpredsjednik savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić kazao je da su sveštenici Crnogorske pravoslavne crkve na Preobraženje prvi put nakon 30 godina služe svetu Arhijerejsku liturgiju u crkvi na Ivanovim koritima.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije