Povežite se sa nama

Vijesti

SPC ŽELI NEMIRE: Joanikije ne odustaje od Cetinja

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mitropolit crnogorsko primorski SPC Joanikije potvrdio je juče za “Vijesti” da će njegovo ustoličenje 5. septembra biti na Cetinju, uprkos pozivima da zbog podignutih tenzija ono bude izmješteno. Advokat i član Pravnog savjeta MCP Dragan Šoć rekao je za “Vijesti” da ne mogu Vijeće i Savjet da odlučuju gdje će biti ustoličen mitropolit

”Podrazumijeva se da će to biti na Cetinju”, odgovorio je Joanikije na pitanje novinarke “Vijesti”, ne želeći da detaljnije komentariše događaj.

Prema pouzdanim informacijama Pobjede, mitropolit SPC Joanikije je i pored protivljenja čelnika bezbjednosnog sektora, insistirao na ogromnoj proslavi, pa je pozvao preko 200 zvanica jer će ustoličenje, shodno dogovoru sa Ministarstvom zdravlja, biti na otvorenom. Prema aktuelnim epidemiološkim mjerama, nije moguće održati skup sa preko 50 osoba na otvorenom.

Jedan od lidera Demokratskog fronta i član Vijeća za nacionalnu bezbjednost Milan Knežević, juče je najavio da će Vijeće i Savjet za odbranu i bezbjednost odlučiti gdje će biti postavljenje mitropolita – na Cetinju ili u Podgorici. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, predstavnici Vlade će se još jednom sastati sa mitropolitom, najvjerovatnije nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Advokat i član Pravnog savjeta MCP Dragan Šoć rekao je za “Vijesti” da ne mogu Vijeće i Savjet da odlučuju gdje će biti ustoličen mitropolit.

”Iznenađuje me da neko razmišlja o tome. Ko može biti predmet odluke Vijeća, to je tijelo koje se sastaje po potrebi i daje preporuke. Ne mogu svjetovne vlasti da odlučuju gdje će biti ustoličen vjerski poglavar”, kazao je Šoć.

On je rekao da je to pitanje Crkve, da se radi o vjerskom obredu unutar manastira, a ne javnom skupu i da Ministarstvo unutrašnjih poslova može da zabrani okupljanja oko manastira.

I premijer je juče podsjetio da pravo izbora ustoličenja nije u nadležnosti niti Vlade, niti Skupštine, niti Savjeta za odbranu i bezbjednost.

“To je isključivo i samo pravo onoga koji treba to da odradi, a to je mitropolit i MCP. Ta saznanja da neko može da mijenja mjesto i lokaciju su za mene iznenađenje, ali u svakom slučaju treba sve preispitati”, kazao je Krivokapić novinarima u Nikšiću.

Ukoliko crkva odbije bezbjednosne procjene o visokom riziku okupljanja pristalica, ali i protivnika na Cetinju, i stavi primat njenom kanonskom pravu, događaj 5. septembra nosi i zdravstveni izazov zbog ponovne zahuktale epidemije korona virusa.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović rekla je da je ustoličenje mitropolita izvodljivo uz poštovanje digitalnog sertifikata i potvrde i ograničen prostor na kojem će se dešavati.

Ona je juče u Jutarnjem programu Javnog servisa kazala da je bilo razgovora sa MCP i da će se oni nastaviti.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije