Povežite se sa nama

Društvo

SPP: Demokrate selektivnim tretiranjem zločina otvaraju vrata novim podjelama u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Najava poslanika Demokratske Crne Gore o upućivanju prijedloga Rezolucije o genocidu u Pivi kada je 1943. godine, prema podacima koje su iznijeli, ubijeno 1290 civila, od čega oko 550 djece, kao i u Velici kada je 1944. godine ubijeno 550 civila loš je i pogrešan pokušaj institucionalnog obilježavanja ratnih zločina počinjenih na teritoriji Crne Gore u njenoj modernoj istoriji, saopštili su iz Stranke pravde i pomirenja (SPP) u Crnoj Gori.

,,Uzimajući u obzir pijetet samih žrtava nećemo tretirati pravnu kvalifikaciju zločina, iako je vidljivo politikanstvo u samom nastupu poslanika Demokratske Crne Gore, ali taj segment ćemo ostaviti istoričarima. Ono što nikako ne možemo ostaviti po strani jesu pitanja zašto je predložena Rezolucija izostavila monstruoznije zločine i veće pokolje koji su se desili nad bošnjačkim stanovništvom u Crnoj Gori i predstavlja li ova inicijativa Demokrata znak da ćemo svaka dva mjeseca slušati neumjesne rasprave, manipulaciju žrtvama i ciljano podgrijavati međunacionalne tenzije koje za cilj imaju skupljanje jeftinih politički poena”m navode iz SPP-a.

Iz SPP-a pitaju, jesu li to Demokrate odustale od svoje politike izazivajući nemir i gorčinu svojim postupcima i širom otvarajući vrata novoj kampanji podjela u crnogorskom društvu?

“Kako drugačije objasniti nastupe, izlaganja, amandmane i poruke koje su njihovi poslanici uputili prilikom definisanja i usvajanja Rezolucije kojom se osuđuje genocid u Srebrenici, ali i svi ostali zločini na teritoriji bivše Jugoslavije bez izuzetka”, dodaju iz SPP-a.

Iz te stranke još ističu da nisu primijetili da je, u javnom diskursu, neko iole relevantan javnosti, negirao ili relativizirao monstruozna ubijanja civila u Pivi ili Velici pa da bi to bio povod za inicijativu i za nedosljedan stav i namjeru da se u Skupštini Crne Gore tretiraju samo zločini počinjeni u Pivi i Velici, a, kako kažu, ciljano izostave oni u Bukovici i Šahovićima, kao i svi drugi zločini počinjeni na teritoriji Crne Gore.

,, S obzirom da je namjera naci-fašističkog četničkog pokreta Istrebljenja Bošnjaka Limske doline i pljevaljskog sreza nepobitno utvrđena sudskim presudama tokom procesa četničkom đeneralu Draži Mihailoviću, potkrijepljenih relevantnim dokazima, prije svega izvještajima komandanta četničkih jedinica za Crnu Goru i Sandžak Pavla Đurišića kojima je obavjestio đenerala Mihailovića o detaljima krvavog zločina navodeći da je tokom akcije svirepo ubijeno, poklano, spaljivano i zvijerski ubijeno preko 8.000 civila – djeca, žene i starih, od čega je skoro 60 odsto žrtava bila mlađe od 14 godina – imenom i prezimenom i da je zauzetom prostoru u potpunosti eliminisano čitavo bošnjačko stanovništvo”, dodaju iz SPP-a.

Kako su istakli ovaj podatak potvrđuje Đurišić u svom izvještaju u kojem između ostalog kaže: ,,Sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza (Pljevlja, Foča i Čajniče) su potpuno spaljena da nijedan njihov dom nije ostao čitav. Sva imovina je uništena sem stoke, žita i sena. Za vreme operacija se pristupilo potpunom uništavanju muslimanskog življa bez obzira na pol i godine starosti.” Prije toga četničke horde su izvršile pokolj u Bijelom Polju svirepo ubivši 1.000 bošnjačkih civila (preko 50 odsto djeca do 14 godina)”, kažu još iz SPP-a.

Iz Stranke pravde i pomirenja još su kazali da se na ovaj način promovišu podjele, a ne pobjede. ,,Ima li krvavijeg i monstruoznijeg zločina da je počinjen na teritoriji Crne Gore u njenoj istoriji i ako se već tretiraju zločini počinjeni u Crnoj Gori zašto je izostavljen najkrvaviji i najbrutalniji od svih? Kako to da su kolege iz Demokratske Crne Gore previdjele ove činjenice naročito imajući u vidu da je ono malo Bošnjaka koje se vratilo na područje Bukovice posle Drugog svjetskog rata početkom 90 tih, tačnije od 1992. do 1995. godine ponovo našlo na meti istih ideoloških falangi koje su u tom periodu završile ‘posao’ zločinaca Đurišića i uz primjenu identičnih metoda ponovo etnički opustošili Bukovicu ubijajući, mučeći i protjerujući i ono malo Bošnjačkih civila koje je živjelo na tom području”, ukazuju iz SPP-a.

Napominju da dodatni motiv da genocid u Bukovici i Pljevljima kako onaj iz 1943. tako i zločine od 92. do 95. “tretiraju barem podjednako ako već nisu našli za shodno da ih uzmu kao primarni primjer je činjenica da smo suvremenici poslednjih dešavanja, da su zločinci i nalogodavci još uvijek nekažnjeni i da je obaveza crnogorskog društva i države da taj i druge zločine rasvjetli i procesuira ako želi postati punopravna članica EU”.

Uporedo sa navedenim zločinima, dodaju iz SPP-a, nije li mjesto i Šahovićima na toj listi brutalnih egzekucija civila koji su imale samo jedan ‘grijeh’ – etničku pripadnost, Srbima ili Bošnjacima, sasvim svejedno”.

“Ukoliko je zaista namjera da se oda počast i zašitita pijeteta civilnih žrtava iz novije crnogorsle istorije, pozivamo Demokrate da uvrste sve velike zločine počinjene na teritoriji Crne Gore, da formiraju parlamentarnu komisiju koja će uz saradnju sa strukom, da definišu iste i da insistiraju na uvođenju tih činjenica u obrazovni program, ,,Sve kako bi bile opomena i nauk budućim generacijama da zlo nikada ne donosi ništa dobro i da žrtve prije ili kasnije postaju svi koji žive na ovim prostorima, ali i kao snažan branik antifašizma crnogorskog društva”, opominju iz SPP-a.

Kako su najavili, da na taj način promovisaće pobjede, a ne podjele, jer u suprotnom njihov slogan, kako kažu, ostaje mrtvo slovo na papiru i pusti politički pamflet.

“Mi kao stranka vjerujemo da će ostati dosljedni sebi i ispraviti, vjerujemo, nehotičnu grešku. Usvajanjem rezolucije koja tretira sve zločine naci-fašizma Skupština Crne Gore potvrdiće svoju snažnu volju i riješenost da se doprinese utvrđivanju pune istine o naci-fašistički i etnički motivisanim zločinima kako se tragična stradanja ljudi, etničkih, vjerskih i drugih grupa nikada i nigdje nebi ponovila. U suprotnom, selektivnim tretiranjem zločina otvoriće vrata novim podjelama u Crnoj Gori”, zaključuju iz SPP.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije