Povežite se sa nama

Društvo

Srpski nacionalni savjet traži pomoć od Krivokapića: Tvrde da su diskriminisani

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vuksanović tvrdi da je prethodnih pet godina bivša vlast gotovo u potpunosti srpskim organizacijama uskratila sredstva koja su im po tom osnovu pripadala

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović uputio je pismo premijeru Zdravku Krivokapiću u kojem traži državnu pomoć za medijske organizacije koje funkcionišu u okviru Srpskog nacionalnog savjeta, a koje se po njegovom kazivanju nalaze u bezizlaznoj situaciji zbog ogoromnih obaveza prema povjeriocima i režijskim troškovima. On ujedno tvrdi da se i u 2021. godini nastavilo sa diskirminacijom srpskog naroda.

“Prinuđeni smo da se Vama, kao predsjedniku i koordinatoru izvršne vlasti u Crnoj Gori, zbog nastavljanja očigledne diskriminacije srpskog naroda i u 2021. godini obratimo za pomoć. Srpski nacionalni savjet je, u okviru svojih aktivnosti, u prethodinim godinama formirao srpske medije: portal „Srpske novine“, časopis „Srpske novine“, Srpski radio, Srpsku televiziju i Srpsku književnu zadrugu što su bili i ostali najznačajniji projekti srpskog naroda na očuvanju posebnosti i identiteta u Crnoj Gori. Navedeni projekti bili i su najuspješniji projekti nacionalnih zajednica finansiranih od strane državnih fondacija po Ustavom zagarantovanom pravu shodno poglavlju „Zaštita identiteta, član. 79“”, navodi se u pismu Krivokapiću.

Vuksanović tvrdi da je prethodnih pet godina bivša vlast je gotovo u potpunosti srpskim organizacijama uskratila sredstva koja su im po tom osnovu pripadala.

“Sve prethodne godine opstali smo isključivo zahvaljujući razumijevanju i pomoći Vlade Republike Srbije bez koje u Crnoj Gori ne bi postojala nijedna aktivna srpska organizacija”, ističe on.

Prema njegovim riječima srpski narod i srpske organizacije imaju neotuđivo Ustavno pravo da koriste sredstva poreskih obveznika namijenjena za očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta jer budžet Crne Gore pune sa najmanje 30 posto sredstava, koja su im u proteklom nizu godina potpuno uskraćena.

“Navedene medijske organizacije koje funkcionišu u okviru Srpskog nacionalnog savjeta su u bezizlaznoj situaciji, za naše uslove sa ogromnim obavezama prema povjeriocima i režijskim troškovima, posebno prema: Agenciji za elektronske medije, Radio-difuznom centru, Agenciji za autorska prava, Elektroprivredi i drugim komunalnim potraživanjima. Stoga Vas molimo da nam, ukoliko postoji mogućnost, obezbijedite državnu pomoć kako bismo sačekali nove konkurse sa nadom da će Vlada u budućem vremenu obezbijediti ravnopravnost srpskom narodu po svim spornim pitanjima. U protivnom bićemo prinuđeni da u najkraćem roku u potpunosti obustavimo rad što je očigledno i namjera ovako brutalne diskriminacije. Molimo Vas, da nas o Vašoj odluci, povodom naše molbe za pomoć obavijestite što je moguće prije”, poručuje Vuksanović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije