Povežite se sa nama

Društvo

SSTCG PISAO SPAJIĆU: Auto-taxi preduzetnici na ivici egzistencije

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Strukovni sindikat taksista Crne Gore uputio je pismo ministru finansija Milojku Spajiću, u kojem traže da se njihovi nagomilani problemi koji prijete da ugase auto-taksi predizetnike, što prije riješe.

Kako ističu u pismu, do sada su se Ministarstvu obraćali tri puta sa molbom da ih ministar primi na razgovor, kako bi ga direktno upoznali sa haotičnom situacijom u prevozu putnika u drumskom saobraćaju i sa neregularnim uslovima u kojima privređuju. Kako su napomenuli razgovarali su sa ministrom za kapitalne investicije i zajednički ocijenili da je gro problema koji pritiskaju njihovo poslovanje u nadležnosti resora Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

„Nas oko 1.500 auto-taxi preduzetnika u Crnoj Gori duže od 15 godina, trpe zbog nerada i selektivnog rada, službenika nadležnih državnih organa i lokalnih opštinskih organa, nadležnih za sprovođenje propisa u ovoj djelatnosti. Kako je izostao sastanka sa Vama, to je dovelo do toga da nijeste obaviješteni i ne poznajete navedenu problematiku. Zbog toga ste potpisali nezakonita rješenja o ukidanju reprograma auto-taxi preduzetnicima, koja su Vam poturali službenici Poreske uprave, u vremenu kad ste vršili dužnost Kordinatora Poreske uprave, i na taj način nezakonito ukinuli pravo jednom broju auto-taxi preduzetnika na subvencije na zarade, iako su uredno izmirivali novonastale poreske obaveze, a reprogram im je pod zahtjevom za ponovni obračun. Isto tako sada potpisujete na zakonu neutemeljena rješenja o odbijanju žalbi auto-taxi preduzetnika po pitanju reprograma, koje Vam poturaju na potpis članovi drugostepene komisije, Direktorata za poreski i carinski sistem, iste one komisije koja je u novembru 2017. godine, po istim žalbama drugačije odlučivala, što je suprotno Zakonu o upravnom postupku, i na taj način ste nas doveli na ivicu egzistencije“, navodi se u pismu ministru Spajiću.

Kako napominju prinuđeni su i da izdvajaju novac kako bi svoja prava ostvarivali na sudu.
Kulminacija posljedica ne komuniciranja sa predstavnicima SSTCG, je donošenje odluke da 31.05.2021.godine, na samo dan prije početka implementacije Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, promijeni Pravilnik o obliku i strukturi poruka i sigurnosnim mehanizmima za razmjenu poruka i fiskalnog računa i načinu dostavljanja računa koji su izdati u slučaju prekida stalne internet veze, u dijelu koji se odnosi za taxi vozila.

Kako ističu o toj promjeni ih nagležni nijesu konsultovali, niti obavijestili, pa se sada ispostavilo da uređaji nabavljeni za proces fiskalizacije i za koje su prevoznici obavili obuku, ne ispunjavaju uslove.

„Na ovaj način ste obesmislili fiskalizaciju u taxi-vozilima, jer samom promjenom navedenog pravilnika koji je stupio na snagu 01.06.2021.godine, omogućili ste onima koji su godinima radili protivno zakonskim propisima da i dalje, nastave sa utajom poreza i doprinosa i PDV, a umjesto smanjenja sive ekonomije u ovoj djelatnosti, što smo se iskreno nadali, postigli ste nažalost suprotan efekat, jer ste prevarili sve koje ste pozivali da se fiskalizuju do 31.03. i do 31.05, i da će dobiti određene subvencije. Sada ste im promijenili pravilnik, a drugima umjesto sankcinisanja omogućili da rade u sivoj zoni, što će imati za posljedicu da i oni koji su se registrovali za fiskalizaciju prekinu evidentiranje prometa, jer nažalost nastavljate sa praksom koja traje od početka ovog vijeka, da se u ovoj državi ne isplati baviti legalnom djelatnosti, posebno u djelatnosti prevozu putnika u drumskom saobraćaju“, navode u pismu.

Iz SSTCG su pozvali ministra da naloži Direktoratu za poreski i carinski sistem-Direkciji za za drugostepeni poreski i carinski postupak, da prekine sa donešenjem rješenja za odbijanje žalbi po ponovnom postupku za reprogram, auto-taxi preduzetnika, do okončanja rada Radne grupe pri Upravi prihoda i carina, koja je formirana po istim pitanjima i koja je odredila rok da će donijeti predloge za rješavanje navedenog problema, do novembra.

Traže i da povuče pomenuti pravilnik, koji je donesen netransparetno radi ko zna čijih interesa, i tako omogući početak fiskalizacije auto-taxi prevoza pod istim uslovima, za sve privrednike registrovane u ovoj djelatnosti, i da se samim tim nadležnim inspekcijama stvore uslovi za efikasniju borbu protiv sive ekonomije.

„Ako se u narednom periodu, pokaže trenutni sistem fiskalizacije auto-taxi prevoza kao neefikasan, formirajte radno tijelo, od predstavnika svih činilaca u auto-taxi prevozu, stručnih lica, kompanija koje nabavljaju naplatne uređaje, i lica iz državnih institucija, kako bi se našlo adekvatno rješenje i omogućilo korišćenje više vrsta naplatnih uređaja, i na taj način spriječi monopol na prodaju istih. Ako dođe do promjene naplatnih uređaja koji su nabavljeni do 01.06 i njihovi korisnici registrovani u roku, da Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, obešteti navedene korisnike u punom iznosu i finansira nabavku novih. I ako svjesni Vaših obaveza i svega što nosi mjesto ministra, nadamo se da ćete ovaj dopis pročitati Vi, i u sklopu Vaših nadležnosti da će te donijeti odluke po Ustavu i važećim zakonskim propisima, po svemu gore navedenom“, ističu u pismu ministru.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije