Povežite se sa nama

Ekonomija

STANIĆ: Sa novim skokom cijena goriva će porasti i cijene namirnica, plate i penzije vrijede sve manje

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ako je u čemu dosljedna, Vlada Zdravka Krivokapića nas svake dvije sedmice “obraduje” novim skokom cijena goriva. Sad već 11. povećanja cijene u proteklih pola godine su očigledno najmjerljiviji rezultat koji imaju, saopštio je Mirko Stanić, šef Medijskog tima SDP-a.

Stanić podsjeća da je cijena litra supera od 1.42 eura  u ovom trenutku značajno veća nego u nizu zemalja EU i skoro svim zemljama regije. Slično je, kako navodi, i sa dizel gorivom, koji koristi većina građana, ali i skoro cjelokupna privreda.

„Zbog toga je skok cijena životnih namirnica i usluga značajan, tako da plate i penzije ne pokrivaju ni osnovnu korpu i svakog mjeseca vrijede manje. Rješenje za ovaj problem je lako i za njega ne treba ništa bez politička volja vlasti, odnosno koalicije DF-Demokrate-URA“, piše u saopštenju.

Stanić navodi da Socijaldemokratska partija već nekoliko godina predlaže smanjenje akciza na gorivo, jer su, kako ističe, one glavni uzročnik visokih cijena na pumpama i ovaj predlog smo snažno promovisali i u mandatu prethodne vlasti.

„U cijeni litra benzina akciza iznosi čak 55 eurocenti a pdv je 30 eurocenti, što zajedno čini 0.85 eura na svaki litar koji naši građani i privreda plate, dok je gorivo i marža prodavaca svega 57 eurocenti i na ovako visok iznos konačne cijene. Premijer i ministri su se samog prvog dana dovezli taksijem na posao, od tada ne izlaze iz službenih mercedesa i audija, pa i ne znaju koliko ovaj porast pogađa obične građana od kojih su ih mnogi i podržali da bi prekinuli praksu prethodne vlasti“, piše Stanić.

Ističe da će SDP ći dalje snažno insistirati na donošenju Zakona o akcizama.

„Zakonom bi one bile smanjenje za 15% i time značajno snižena cijena goriva, kako bi se na najbolji način zaštitio standard naših građana i zbog toga ćemo danas poslati pismo predsjendiku Skupštine Aleksi Bečiću za zahtjevom za hitno sazivanje sjednice na kojoj bi se ovaj zakon razmatrao“, zaključuje Stanić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije