Povežite se sa nama

Vijesti

STANIVUKOVIĆ PONOVO O CRNOJ GORI: „32 crnogorska slova su izmišljena“

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković je rekao da Crnogorci nijesu posebna nacija, nego su dio identiteta srpskog naroda

Dodao je da poštuje one koji imaju drugačije mišljenje.

Cjelokupna crnogorska opozicija i dio vladajućih stranaka osudili su u ponedjeljak izjavu Stanivukovića koji je tokom boravka u Crnoj Gori negirao crnogorsku naciju.

Međutim, danas je kazao kako je to na neki način izvučeno iz konteksta, ali je opet ponovio da crnogorsko pismo ne postoji i da je to izmišljeno, a da je termin „Crnogorac“ za njega isti kao termin „Vojvođanin“.

„Želim kazati da je neko isjekao šest sekundi i na osnovu toga napravio mišljenje. Imao dio kada kažem da svako ima pravo osjećati se kako želi i niko ne treba ubjeđivati da nešto jeste ili nije. Isto tako imam i ja pravo da imam svoj stav. Moje mišljenje je da Crnogorac ne može biti odvojen od identiteta srpskog naroda. Za mene kad neko kaže da je Crnogorac, isto kao da kaže da je Vojvođanin. Dakle Vojvođanin Srbin ili Srbin Crnogorac, ja u to duboku vjerujem. Ako čitate Njegoša on kaže da „srpski piše“ i da mu je „narodnost srbinska“, a „duša slavenska“.

Ja Crnu Goru smatram svojoj zemljom. Smatram da su 32 slova (crnogorskog pisma) izmišljena. Koja 32 slova? Oprostite, ali ćirilica ima 30 slova. Imam pravo da iznesem svoj stav“, kazao je Draško Stanivuković.

Zbog izjava o Crnogorcima našao se na udaru kritika. Dobio je i prijetnje po život, otkrio je Stanivuković.

„Dobio sam prijetnje po život. Govorili su mi da sam četnik, nacionalista, da će me zaklati, da ne dolazim u Crnu Goru… Ja ovu izjavu nijesam dao politički nego duhovno. U Crnoj Gori nemam glasača, nego jednostavno tako mislim. Protiv sebe ne mogu. Vidjeli ste da pojedini mediji u Federaciji traže da kažem Kosovo, a ja kažem Kosovo i Metohija. Ili RS, a ja kažem Republika Srpska. Za te stvari se mre. Za te stvari su moj preci dali život, moj stric“, kategoričan je Stanivuković.

Međutim, iako ima svoj stav, koji ne želi da mijenja, gradonačelnik Banje Luke cijeni i prihvata druge koji različito misle od njega.

„I danas izražavam veliku ljubav prema Hrvatu, Bošnjaku, Crnogorcu… prema čovjeku koji drugačije misli. Razumijem pojedine izjave (protiv njega), moraju braniti dio biračkog tijela. Uvijek sam otvarao vrata, dok su drugi zatvarali prema meni“, naveo je Stanivuković.

„Nijersam ranije komentarisao Rezoluciju o Srebrenici. Treća država priča o drugim dešavanjima, a onda osuđuju ako neko iz Republike Srpske brani svetinje u Crnoj Gori. Nažalost, u politici je sve moguće. Kao mlad čovjek imam svoje uvjerenje, svoj put“, poručio je Stanivuković.

Na kraju je podvukao da Crnu Goru voli, da u njoj ljetuje preko 20 godina i da je na neki način smatra svojom, jer se u njoj osjeća kao domaćin.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije