Povežite se sa nama

Region

STANO SAOPŠTIO: Prije EU, Srbija da raskine sporazum sa Evroazijskom unijom

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Srbija će morati da raskine Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU) prije nego što bude ušla u EU, izjavio je portparol Unije Peter Stano.

„Do trenutka pristupanja EU, Srbija mora da se povuče iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini“, naveo je Stano u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Stano je potvrdio da je Srbija obavijestila EU o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini sa EAEU, i dodao da Srbija može da sklapa sporazume sa drugim državama i organizacijama do pristupanja EU, kada će morati da ih napusti.

„To nije novi uslov, već opšte pravilo koje se primjenjuje na sve države kandidate koje žele da se pristupe EU“, kazao je Stano.

Naveo je da je Vlada Srbije prepoznala evrointegracije kao strateški prioritet i dodao da to „podrazumijeva progresivno uskladjivanje sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU“.

„Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa tom obavezom“, naveo je Stano.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i EAEU podrazumijeva bescarinski uvoz i izvoz robe iz Srbije u Rusiju, Kazahstan, Belorusiju, Jermeniju i Kirgiziju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije