Povežite se sa nama

Vijesti

STIJEPOVIĆ: Vojska Crne Gore ostvarila svoju misiju u Avganistanu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Major Rade Stijepović, inače komandant jednog od kontingenata naše mirnovne misije u Avganistanu, kazao je da je njegov utisak da je Vojska Crna Gora uspjela da ostvari svoju misiju u toj zemlji

Stijepović je u Jutarnjem programu TVCG rekao da su pripadnici crnogorske vojske stekli reputaciju humanih ljudi u Avganistanu.

„Zašto? Zato što kroz realizaciju patrola u neposrednoj blizni grada Mazar-E-Šarifa uspostavljali smo kontakt sa lokalnim stanovništvom, dijelili smo sa njima ono što smo mi mali. Hranu, odjeću, vodu, sokove, naročito djecu. Mogu da kažem da smo bili među omiljenim ljudima tamo i to je prelijep osjećaj“, rekao je Stijepović.

On je podsjetio da je njegov kontingent proveo mirno vrijeme u Avganistanu u periodu od septembra 2018, do sredine marta 2019.

Izdvojio je, ipak, situacija od 21. aprial 2017, kad je grupa terorista upala u kamp i ubila između 150 i 250 pripadnika avganistanske vojske, među kojima je bilo dosta bombaša samoubica.

„Naši vojnici su bili na obezbjeđenju jedne mini baze i vidjeli su sve to, i to je ostavilo traga na nas, ali u smislu sticanja iskustva, znanja i naučenih lekcija u vojsci“, rekao je Stijepović.

Govoreći o situaciji u Avganistanu, geopolitički analitičar Genadij Sisojev rekao je u Jutarnjem programu TVCG da su pad režima u Kabulu su svi očekivali.

„Pojavila se informacija da su od 16. jula Amerikanci počeli pregovore sa Kosovom i Albanijom o smještaju političkih imigranata, izbjeglica, koji su sarađivali sa Amerikancima. Pad je bio očekivan, a drugo je pitanje zašto“, rekao je Sisojev.

Radmila Perović iz resornog Ministarstva odbrane kazala je da rano govoriti o nekim budućim misijama u Avganistanu, jer se ne zna ni kakva je budućnost te zemlje, a da će ostale misije biti usklađene sa politkom NATO alijanse.

Ona je rekla da je upućivanje naših vojnika u Avganistan bio izraz solidarnosti sa država članicama NATO-a, kojem je Crna Gora težila, ali i prilika za sticanje novih znanja i iskustva.

„Sa tog aspekta iskustva naše vojske su više nego pozitivna. Stečena su znanja, izgrađene su sposobnosti, a svi zadaci su izvršeni uspješno i bez ljudskih žrtava“, istakla je Perović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije