Povežite se sa nama

Sponzorisano

STRUČNJAK SVJETSKIH RAZMJERA: Čuveni uroonkolog ordinira u Baru

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Od ovog mjeseca, u barskoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi (PZU) Dnevna bolnica Dr Zejnilović ordinira ugledni slovenački uroonkolog dr Zoran Krstanoski, sa klinike u Slovenj Gradecu čuvenoj po svojim urolozima.

Dr Nihad Zejnilović, urolog ove PZU, ističe da je dolazak ovakvog stručnjaka velika stvar „i za našu ustanovu, za građane Bara i za cijeli region“.

-Bez imalo preuveličavanja, dr Krstanoski je stručnjak svjetskih razmjera, i on će od sada redovno dolaztii dva puta mjesečno u Bar, shodno našim zahtjevima, da na jednostavan način rješava i najkomplikovanije situacije.

Samo u širem regionu, dr Krstanoski operiše još i u Makedoniji.

Njegovim dolaskom, proširili smo spektar operacija, a oprema je nabavljena po njegovom zahtjevu, istog je kvaliteta kao i na njegovoj klinici u Slovenj Gradecu.

Uslovi za urološke operacije u našoj sali su sada sjajni. Želimo da pokažemo da i u Baru možemo preslikati svjetski uspješnu urološku priču i kvalitet iz Slovenj Gradeca-istakao je dr Zejnilović.

Dr Zoran Krstanoski živi i radi u Slovenj Gradecu, „malom mjestu koje ima vrhunsku urologiju“. Inače, Slovenj Gradec spada u prvih deset klinika na svijetu koje su počele da koriste laparoskopiju u urologiji, zahvaljujući čuvenom dr Vodopiji, još prije 40 godina.

On je urolog koji se najviše bavi laparoskopijom i endourologijom, u šta spadaju kamenje urinarnog sistema, onkološke bolesti i plastika u sklopu tih laparoskopskih operacija.

-U Sloveniji sam od 2001, prije toga sam živio i radio u Makedoniji, 2003. sam nostrificirao specijalizaciju.

Moja specijalnost je uroonkologija-liječenje karcinoma urogenitalnog sistema, tj karcinoma bubrega, prostate, mokraćne bešike, penisa i testisa. Endourologija podrazumijeva transuretralne operacije bešike, prostate, liječenje kamena u bešici, ureterorenoskopiju, liječenja kamena u bubregu … sve je to urologija-ističe dr Krstanoski.

Komentarišući procenat obolijevanja muškaraca u našem regionu od ovih kancera, on je kazao da je, statistički gledano, u Evropi skoro jednak procenat karcinoma i u istočnom i zapadnom dijelu.

-Ako govorimo o karcinomu prostate koji je najčešći kod nas muškaraca, ekvivalent karcinomu dojke kod žena, na 100.000 muškaraca njih 200 do 220 dobije kancer, to su podaci od prije tri godine.

Godišnje u dvomilionskoj Sloveniji dijagnostificiramo 1.500 karcinoma prostate, od kojih 1.200 pravovremeno otkrivamo i liječimo, što podrazumijeva zračenje i operacije-kaže naš sagovornik.

On naglašava da je prednost današnje medicine što sprječava:

–Svako liječenje je prema različitim modelitetima, ali, prednost današnje medicine je da spriječi ili da pravovremeno otkrije, a kad se na vrijeme otkrije malignitet, onda je moguć stoprocentni uspjeh u liječenju -dodaje dr Krstanoski.

On je napomenuo da se sa dr Zejnilovičem dogovara od decembra 2020, te da su u Baru nabavili kompletnu laparoskopsku i endourološku opremu po njegovim uputima „koja je hit u današnjoj urologiji, sve što sam rekao da se nabavi, oni su nabavili“.

-I u Baru očekujem da ću se najčešće sretati sa uroonkologijom, karcinomima, kamenjem urinarnog sistema-naveo je ugledni stručnjak.

Čitaocima je poslao poruku da je neophodno voditi računa o sopstvenom zdravlju, što uključuje obavezne preglede abdomena jednom godišnje:

-I da smo zdravi, jednom godišnje treba uraditi ultrazvuk abdomena, to je kao kad idete kod stomatologa i on vam uradi panoramu zuba. Tako pratite sve promjene, a lako se može unaprijed isplanirati jedan pregled godišnje.

Ako govorimo o onkološkim karcinomima urogenitalnog sistema, nema skrininga, on je samo za karcinom prostate, nema ga za bubrege i bešiku.

Kod karcinoma prostate, svaki muškarac iznad 50 godina starosti treba da ide kod urologa da se uzmu podaci, iako nema nikakvih problema sa mokrenjem, da se uzme krv za prostatni antigen i naravno da se provjeri prostata.

Onda, zavisno od nalaza i pregleda, planira se dalje praćenje pacijenata.

Kod muškaraca kojima su u užoj rodbini otac ili brat imali karcinome na prostati, potrebno je da se počnu kontrolisati, odnosno da idu na urološke preglede, od 40. godine starosti-zaključio je dr Krstanoski.

Šta je laparoskopija?

-Laparoskopija je minimalno invazivna hirurgija kroz rupice na tijelu se odstranjuju karcinom, kamen, napravi plastika urinarnog sistema ako je to potrebno zbog anomalija ili nekih drugih oboljenja. Bolesnik poslije operacije ima manje bolova, počinje da ustaje već na dan operacije i dva dana kasnije ide kući, radno je sposoban već prvu nedjelju, i to je povoljno i za osobu i za državu.

U svim komparacijama laparoskopske i klasične urologije, laparoskopska u velikom procentu operacija ima bolje rezultate-istakao je dr Krstanoski.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije