Povežite se sa nama

Društvo

STUPAR ĐURIŠIĆ ZA LUČU: Ograničite djeci upotrebu mobilnih telefona, u suprotnom ćemo svjedočiti velikim promjenama

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Pandemija i zatvorenost u objektima stanovanja dale su mogućnost i opravdanje djeci i roditeljima da više budu izloženi ekranima bez griže savjesti. U razgovoru za portal Luča, predsjednica Odbora za etička pitanja Udruženja sudskih vještaka i psihološkinja Radmila Stupar Đurišić je kazala da je nekolicina roditelja upotrijebila taj momenat za povećan broj sati dozvolivši svojoj djeci igranje igrica bez vremenskog ograničenja.

“Stav psihologije je veoma jasan, bez obzira na okolnosti, igranje igrica preko dva sata nije poželjan. Internet pruža mogućnost gledanja filmova, serija i predstava. Imali smo mnogo školskih lekcija snimanih preko ekrana. Da li ste se zapitali zašto je djetetu teško da sjedi dva sata mirno prateći nastavu preko televizora ili YouTube-a, a mirno je kada igra igrice”, objašnjava Stupar Đurišić.

Pojašnjava da taj momenat nije pitanje ekrana već razbribrige.

“Često čujem u praksi i ne dopada mi se, poistovjećivanje boravka na internetu radi traženja informacija i povećanja znanja sa razonodom koja se zasniva na igranju igrica. Potrebno je i jedno i drugo, naravno, ali umjereno. Ne smijemo dozvoliti da pandemija bude uzrok gubljenja ili neformiranja radnih navika kod djece”, ističe psihološkinja.

Dodaje da ko dozvoli svom djetetu da sate provodi ispred ekrana u zabavi, smatra da će imati ozbiljnih problema kada, kao roditelj, bude očekivao od svog djeteta da se višesatno posveti nečemu što nije toliko zabavno i rasterećujuće, a važno je u budućnosti – ozbiljan i koncentrisan rad u realnim životnim uslovima.

“Za razvoj hemisfera ne znam. To je u domenu naučnih ispitivanja i različitih teorija. Ja ne vjerujem da višesatno igranje igrica ispred ekrana, osamljenost, u dječjem periodu može pozitivno uticati na mentalno zdravlje. Ali, takođe sam mišljenja da dolazi neki novi svijet i da u njemu moja iskustva i stavovi možda neće biti tačni, jer šta je mentalno zdravo a šta nije, određuje većina u društvu. Svakako, ako ovakvo ponašanje djece i roditelja potraje, mislim da ćemo svjedočiti velikim promjenama”, zaključuje Radmila Stupar Đurišić za Luču.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije