Povežite se sa nama

Politika

SUD U HAGU: Leposavić u izvještaju na sjednici SB UN

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U Njujorku je večeras počela sjednica Savjeta bezbjednosti UN o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove a glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc poručio je da su poricanje i glorifikacija „posljednji stepen genodica“.

Na sjednici su izvještaj podnijeli predsjednik suda Karmelo Ađijus i glavni tužilac Serž Bramerc.

Govoreći na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, Bramerc je kazao da je „izvjesno da će današnje reakcije na presudu Ratku Mladiću uključivati i poricanje genocida u Srebrenici, opsade Sarajeva i kampanje etničkih čišćenja“.

„Neki će reći da je on heroj, ističući njegove postere i murale. Nažalost, to je postalo nešto se mora očekivati“, kazao je Bramerc.

On je podsjetio i na nedavnu izjavu ministra pravde Crne Gore Vladimira Leposavića.

„U Crnoj Gori ministar pravde je nedavno porekao genocid u Srebrenici nakon sto su prethodne vlade imale čvrst stav u poštovanju presuda Međunarodnog suda“, kazao je Bramerc.

U Srbiji, osuđenim ratnim zločinima se, kako kaže, daju platforme da negiraju svoje zločine, dok je poricanje i glorifikacija od strane javnih zvaničnika u Republici Srpskoj postalo „opšte mjesto te da takve izjave često prolaze neprimijećeno“.

„Poricanje i glorifikacija nastavljaju da budu tretirani kao razlike u mišljenju ili argumenti o zakonskim pojmovima. To su politički alati koji se koriste za političke svrhe i potrebna je hitna akcija“, zaključuje Bramerc.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije