Povežite se sa nama

Vijesti

„SVE JE POD KONTROLOM“: Konačnu odluku donosi Beograd

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Uprkos apelima domaćih političkih aktera, prenebregavajući međunarodna upozorenja iz Brisela, Vašingtona, čak i Ujedinjenih nacija, Vlada Crne Gore je odlučila da ignoriše procjenu vlastitih bezbjednosnih službi. To faktički znači da će konačnu odluku hoće li ustoličenje biti na Cetinju ili u Podgorici donijeti – zvanični Beograd?!

Vijeće za nacionalnu bezbjednost odbilo je juče preglasavanjem prijedlog ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da se otkažu sva dešavanja na Cetinju 5. septembra – najavljeno ustoličenje mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića i protest građana koji je najavljen tim povodom, saznaje Pobjeda.

Više izvora naših novina je saopštilo da je Sekulović prijedlog iznio nakon što je obavještajno-bezbjednosni sektor u analizi dao procjenu da će ,,teško biti izbjegnuti ozbiljni incidenti na Cetinju zbog postojanja više ekstremističkih grupa“.

VELIKA OPASNOST

Sjednica Vijeća je trajala punih pet sati, a izvori našeg lista govore da objedinjeni izvještaj crnogorskih bezbjednosnih službi nedvosmisleno ukazuje na realnu opasnost da dešavanja na Cetinju povodom ustoličenja mitropolita Crkve Srbije izmaknu kontroli i prerastu u nemire koji bi mogli da destabilizuju situaciju u Crnoj Gori.

Procjene policije i ANB-a koje je iznio ministar Sekulović, kako ističu naši izvori, pokazuju da će se na ulicama Cetinja već u subotu okupiti više od deset hiljada ljudi, revoltiranih namjerama SPC da se, uprkos apelima i upozorenjima, ceremonija ne izmjesti iz prijestonice. Očekuje se, takođe, da će velike kolone automobila iz više pravaca iz raznih krajeva Crne Gore, sa sjevera i Primorja, tokom 4. septembra organizovano pristizati na Cetinje, pa bi bilo kakva ozbiljnija intervencija saobraćajne policije ili pokušaj zadržavanja građana, mogla da dodatno podgrije ionako uzavrele strasti.

Skupovi kojima prisustvuje više hiljada ljudi, bez obzira na sadržaj političkih poruka – čak i da nije riječ o protestnim okupljanjima, čak i da vlada pozitivna atmosfera – nose određenu dozu rizika.

No, ključni bezbjednosni problem predstavlja mogućnost sučeljavanja protivničkih političkih opcija. Crnogorska policija raspolaže brojnim informacijama da se nekoliko ekstremnih, radikalnih srpskih grupa organizovalo – ne samo posredstvom društvenih mreža, već i u internoj komunikaciji tzv. pravoslavnih bratstava iz Tivta, Herceg Novog i Nikšića – i da su neki već došli na Cetinje. Prijete provokacijama i neredima.

Operativni podaci ukazali su i da su u ,,odbranu“ SPC i ideje ,,srpskog sveta“ angažovane kriminalne grupe iz Budve, Nikšića i Podgorice, koje su već okupljene na više lokacija. Neki od njih su se nedavno, bez zazora, pojavili na društvenim mrežama, a oni opasniji su već bili aktivni za Božić ove godine, kada su za njih bila otvorena i vrata Cetinjskog manastira.

Prema informacijama Pobjede, sve su to bili razlozi da ministar policije predloži da se na Cetinju zabrani održavanje bilo kakvog skupa, zbog zaštite bezbjednosti i stabilnosti u zemlji.

Ministar Sekulović je prije tri dana na radnom doručku sa novinarima već objavio da policija ,,ne može garantovati apsolutnu sigurnost građanima, ali ni novinarima“.

KRIVOKAPIĆEV PRIJEDLOG

Nakon više diskusija, kao i prijedloga Mevludina Nuhodžića da se odmah inicira razgovor sa čelnicima Crkve Srbije, činilo se da su svi članovi Vijeća spremni za dodatne konsultacije.

Izvori Pobjede koji su prisustvovali sjednici saopštili su da je, na opšte iznenađenje većine, premijer Zdravko Krivokapić presjekao dalje razgovore i stavio na glasanje prijedlog ministra.

Protiv zabrane okupljanja na Cetinju glasali su Krivokapić, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministarka odbrane Olivera Injac i predsjednik Odbora za bezbjednost Milan Knežević.

Mišljenje i stavove su nakon glasanja izuzeli ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i zamjenik predsjednika Odbora za bezbjednost Mevludin Nuhodžić.

Nakon sjednice izdato je saopštenje u kojem nije bilo ni riječi o preglasavanju, a u kojem se navodi da je Vijeće za nacionalnu bezbjednost pozvalo na smirivanje tenzija i očuvanje mira i sigurnosti u Crnoj Gori pred ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija, 5. septembra na Cetinju.

– Vijeće za nacionalnu bezbjednost izražava zabrinutost zbog stanja bezbjednosti, u susret najavljenim javnim okupljanjima, te je izdalo smjernice organima obavještajno-bezbjednosnog sektora Crne Gore da pojačaju koordinaciju u cilju očuvanja ustavnog poretka i zaštite Ustavom predviđenih prava i sloboda – navodi se u saopštenju za javnost nakon sjednice koja je trajala pet sati, a kojom je predsjedavao predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

Piše i da su članovi Vijeća upoznati sa posljednjim procjenama bezbjednosti Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije.

– Apelujemo da svi društveno-politički akteri, predstavnici medija, kao i svi građani, daju doprinos smirivanju tenzija – saopšteno je nakon sjednice Vijeća.

KAKO VUČIĆ KAŽE

Nemušto saopštenje ne može da sakrije realnu sliku: odbacivanjem prijedloga ministra unutrašnjih poslova, vlast predvođena Krivokapićem i Abazovićem je ustvari pokazala da odluke ne donose samostalno.

Uprkos apelima domaćih političkih aktera, prenebregavajući međunarodna upozorenja iz Brisela, Vašingtona, čak i Ujedinjenih nacija, Vlada Crne Gore je odlučila da ignoriše procjenu vlastitih bezbjednosnih službi.

To faktički znači da će konačnu odluku hoće li ustoličenja biti na Cetinju ili u Podgorici donijeti – zvanični Beograd?!

Logično je očekivati da bez pozitivne bezbjedonosne procjene patrijarh srpski Porfirije, koji 4. septembra dolazi u Podgoricu, neće putovati dan kasnije za Cetinje.

Pitanje je, međutim, da li će za rasplet situacije 5. septembra biti odlučujuća logika ili politički interes.

Jer, za zvanični Beograd, koji suštinski komanduje Srpskom pravoslavnom crkvom ali i utiče na odluke crnogorske vlasti, ustoličenje na Cetinju bio bi simbolički dokaz da se ostvaruje strategija ,,srpskog sveta“ i da vlast u Podgorici ne može ili neće da se tome suprotstavi. Ta imperijalna logika, pokazalo se to od 30. avgusta i ,,osvježenja“ u Crnoj Gori, ne brine mnogo za posljedice. Ili moguće žrtve. Naročito ako nijesu njihove.

UN i EU: Dajte svojim primjerom doprinos smirivanju tenzija

Iz kancelarije Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori i Evropske unije u Briselu su izrazili zabrinutost zbog rastućih tenzija, retorike podjela i netolerancije:

– Pozivamo sve, a posebno one na pozicijama autoriteta i uticaja, da svojim primjerom daju direktan doprinos smirivanju tenzija i izgradnji povjerenja, saopštio je rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija Piter Lundberg, u ime tima UN u Crnoj Gori.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero poručila je da je izazivanje etničkih i vjerskih podjela i netolerancije ,,opasno za sigurnost i dobrobit svih građana“ i apelovala na sve da ne podižu tenzije.

Konjević: Abazović preuzeo odgovornost, neka dođe na Cetinje

Da je bilo preglasavanja na Vijeću potvrdio je i član Odbora za bezbjednost i odbranu Raško Konjević.

-Ako koordinator bezbjednosnih službi Dritan Abazović ne uvaži procjene nadležnih institucija čije rukovodioce je on birao, onda je odgovornost u njegovim rukama. To što je ponizio stav Glavnog odbora sopstvene partije pokazuje da je njemu poziv sa Dedinja važniji od onog sa Cetinja, napisao je Konjević na Tviteru.

Prema njegovim riječima, i pored izrazito negativnih procjena nadležnih službi bezbjednosti Dritan Abazović nije podržao razuman prijedlog resornog ministra Sergeja Sekulovića da se otkažu sva dešavanja na Cetinju.

-Glasanjem na Vijeću, uz izdvojena mišljenja, Dritan Abazović je preuzeo političku i ličnu odgovornost, dodao je Konjević. Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović u reagovanju na izjavu Konjevića saopštio je da su u pitanju ,,neistiniti navodi“.

-Neistinite tvrdnje i jeftin pokušaj zamjene teza. Ovakva mu je svaka istina. Očigledno da mu krajnji cilj nije očuvanje mira i bezbjednosti građana, već podizanje tenzija, huškanje i širenje dezinformacija, napisao je Abazović na Tviteru. Tvit Abazovića izazavao je reakciju Konjevića koji je pozvao lidera Ure da održi riječ i dođe u nedjelju na Cetinje.

-GO Ura i cetinjska Ura su tražili da se ustoličenje ne održi na Cetinju. Dritan kaže neistina. Procjene nadležnih službi negativne, Dritan kaže neistina. Objavite procjene. Tebi su izgleda samo ,,jeftini“ životi Cetinjana i građana Crne Gore. Dođi na Cetinje, dao si riječ, poručio je Konjević na Tviteru.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je da je sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost događaj koji je zatvoren za javnost i da neće kršiti zakon govoreći o stavovima koje je na njoj iznio.

-Sjednice Vijeća su zatvorene za javnost i od mene toliko. Kršiti zakon neću. Apelujem na sve učesnike okupljanja, volite Crnu Goru i čuvajte jedni druge. Ništa nije vrijedno ljudskih života, pogotovo ne zbog političkih razlika, naveo je ministar na Tviteru.

MUP će, uvjerava, sve uraditi da skupovi prođu mirno.

– Vjerujte nam na riječ. Čuvaćemo vaša ustavna prava i slobode. Ukoliko se desi da se izgubi jedan život, znam što mi moral nalaže. Ako je to u tom slučaju uopšte i važno, poručio je Sekulović.

Funkcioner Socijaldemokrata Miloš Čelanović pozvao je ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da javnost upozna sa bezbjednosnom procjenom i njegovim, odnosno stavom MUP-a, oko (ne)održavanja oba događaja na Cetinju 5. septembra.

– Javnost mora da zna da li su premijer i potpredsjednik Vlade uvažili procjenu nadležnog ministra o bezbjednosti održavanja navedenih događaja. Ministre, ukoliko nisu uvažili Vaše, bezbjednosne procjene nadležnih organa, uradite ono što je jedino ispravno, podnesite ostavku, jer se bezobrazno igraju sa Vašim ličnim i profesionalnim integritetom. Pokažite da Vam je interes građana Crne Gore bitniji od interesa premijera i vicepremijera. Pokažite sa ste Vi crnogorski ministar u crnogorskoj Vladi, a ne kao oni što pokazuju da su nedostojne sluge tuđih interesa usmjerenih na urušavanje građanskog mira, koji je temeljna vrijednost Crne Gore. Ovo više nije stvar koja se može pokriti sa dvije-tri čašice alkohola, istakao je Čelanović

Nuhodžić: Za državu i za vjeru ne može ništa biti iznad ljudskog života

Član Vijeća za nacionalnu bezbjednost Mevludin Nuhodžić predložio je tokom sjednice da, u cilju očuvanja mira i stabilnosti u Crnoj Gori, premijer i čelnici iz bezbjednosnog sektora razgovaraju sa crkvenim poglavarima o izmještanju ili odgađanju obreda ustoličenja mitropolita Joanikija.

– Mir nema cijenu. Nijedan događaj politički, vjerski i građanski nije toliko važan da ugrozi mir. Svima nam je jasno da su tenzije podignute u Crnoj Gori i da su ozbiljna prijetnja miru. Neophodno je naći kompromisno i mudro rješenje.

Rekao sam da cijenim da bi premijer i čelnici iz bezbjednosnog sektora trebali da razgovaraju sa crkvenim poglavarima o izmještanju ili odlaganju crkvenog obreda. Prihvatanje ovog prijedloga ne bi bila ničija pobjeda i ničiji poraz. To bi bila pobjeda odgovornosti i kapital za razgovor i dogovor u parlamentu o pomirenju – kazao je za Pobjedu Nuhodžić, koji je potpredsjednik Vijeća iz redova opozicije (DPS).

On smatra da podjele vode Crnu Goru ka periferiji Evrope i da se ne smije gajiti vjerski i nacionalno podijeljeno društvo, jer, kako je istakao, za državu i za vjeru ne može ništa biti iznad ljudskih života.

– Ovako podijeljeni smo na putu koji vodi na periferiju Evrope i na put bez perspektive. Ne smijemo gajiti vjerski i nacionalno podijeljeno društvo, moramo da iz prošlosti izvlačimo ono što je putokaz i nauk za budućnost i poštovanje univerzalnih ljudskih prava građanske i sekularne države. Za državu i za vjeru ne može ništa biti iznad ljudskog života – ocijenio je Nuhodžić.

Cerović: Ova vlast neće kompromis, ona bukvalno hoće rat

Publicista Rajko Cerović ocijenio je kako je skup na Cetinju prijavljen i kako su ga prijavili upravo SPC i aktuelna vlada.

– Skup je prijavljen. Naravno, prijavila ga je Srpska pravoslavna crkva i ova vlast. To je tako prijavljeno da ova vlast neće nikakav kompromis. Ona bukvalno hoće rat. Prema tome, neka se niko ne vadi na činjenicu da skup nije prijavljen. On je prijavljen odavna – zaključio je Cerović u kratkoj izjavi za Pobjedu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije