Povežite se sa nama

Vijesti

POČINIOCI NEPOZNATI: Oštećena crnogorska zastava na Lesendru

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crnogorska zastava na tvrđavi Lesendro, koja je u prvoj polovini 19. vijeka sazidana na inicijativu Petra Drugog Petrovića Njegoša, oštećena je usljed vremenskih uslova ili djelom nekog neodgovornog pojedinca. Pocijepan je donji desni ugao zastave i rasparana je duž čitave desne strane.

U maju ove godine, na tvrđavi je postavljena spomen-ploča crnogorskim borcima koji su poginuli braneći Lesendro od više hiljada vojnika skadarskog vezira Osman-paše.

Spomen-ploču su otkrili bivši predsjednik države Filip Vujanović i predstavnici boračkih organizacija Podgorice, Cetinja, Bara, SUBNOR-a Crne Gore, predstavnici inicijativnog odbora Branko Vujović i Aleksandar Bogdanović, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan, predsjednik opštine Bar Dušan Raičević i predsjednik Skupštine Glavnog grada dr Đorđe Suhih.

Kako su ranije prenijeli crnogorski mediji, na tabli su ispisana imena junaka koji su čuvali Crnu Goru, njenu istoriju, branili njen kamen i svetinje. Braneći Lesendro, 8. septembra 1843. godine, poginulo je 25 crnogorskih boraca, većinom iz Ljubotinja.

Tvrđava Lesendro je od 1949. godine zaštićeno kulturno dobro Crne Gore.

Tvrđava Lesendro (Jovan Nikitović/Pobjeda)

 

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije