Povežite se sa nama

Ekologija

SVJETSKI DAN ŽIVOTNE SREDINE: Turobna slika „ekološke“ Crne Gore

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ujedinjene nacije su pozvale pojedince, grupe, vlade, kompanije i organizacije da se udruže u globalnom pokretu Generacija obnove (#GenerationRestoration), kako bi se zaustavila degradacija ekosistema i svima osigurala održiva budućnost. Takav pokret više je nego neophodan u formalno ekološkoj, smećem zatrpanoj državi Crnoj Gori, kojom teku zagađene rijeke, a znanje stručnjaka je na margini

Malo se šta pozitivno desilo u Crnoj Gori u zaštiti životne sredine u posljednjoj godini. Smanjenje ljudskih aktivnosti  usljed pandemije bila je jedina  ozbiljnija “injekcija” za oporavak živog svijeta koji nas okružuje, ali ne zadugo.

Toksični crveni mulj i dalje je na svom mjestu, rijeke su nam i dalje pokretne deponije i zamjena za kanalizacione cijevi, akti o proglašenjima parkova prirode – mrtvo slovo, nasilnička gradnja velikih i maih investitora nakon malog zastoja “jede” sve pred sobom, vazduh je i dalje zagađen preko mjere, šume siječemo nekontrolisano….

A nije da nijesmo potrošili budžetskih para.

Dok je opasni grit iz Bijele krenuo nakon ravno godinu i po zastoja, pa se to može smatrati pomakom u poslu vrijednom više od 22 miliona eura,  prethodnih godina napravili smo kolektore za prečišćavanje otpadnih voda – u Pljevljima, Beranama, Herceg Novom, Budvi – sve odreda sa greškom, razlika je samo što neki imaju ometanja u radu, a drugi su realno neupotrebljivi.

Još nešto se nije promijenilo u posljednjoj godini – naučnici, znalci i ljudi od struke i dalje su na margini, daleko od mjesta donešenja odluka. Zarobljeno znanje niko nije pominjao u pandemijskom zarobljenom vremenu.

Trajno rješenje za problem otpada nije na vidiku, BUK Bijela će nam “pojesti” Taru, ali se Crna Gora neće pitati, gradnja malih hidroelektrana se nastavlja. Broj i veličina divljih deponija nesrazmjerni su broju stanovnika, do te mjere da jedino možemo doći do zaključka da smo svi bar ponekad “divlji” i da ih svi manje ili više punimo.

Ono što je primjetno, jeste pojačani ekološki aktivizam, ali smo i tu uspjeli da umiješamo politiku i “pokvarimo igru”.

Poslušajmo pametnije

Obilježavanje Svjetskog dana životne sredine ove godine fokusira se na obnavljanje ekosistema, a glavna poruka je “Reimagine.Recreate.Restore”.

UN program za životnu sredinu (UNEP) pripremio je priručnik za obnavljanje ekosistema kako bi pomogao svima koji su zainteresovani da se priključe pokretu Generacija obnove. Priručnik sadrži praktične savjete za konkretne aktivnosti, promenu ličnih navika i širenje ideje obnove ekosistema u javnosti.

Vodič od 21 stranice opisuje kako obnoviti osam ključnih vrsta ekosistema – šume, obradive površine, pašnjake i savane, rijeke i jezera, okeane i priobalna područja, gradove, tresetišta i planine.

“Priručnik vam pomaže da identifikujete mogućnosti za obnovu ekosistema u vašem okruženju i da pronađete partnere i podršku. Takođe vam pokazuje kako da ublažite pritisak na ekosisteme promjenom navika i podstiče sve da održivost shvate ozbiljno.”

Akcije:

Osmislite projekat obnove ekosistema ili inicijativu za promjenu politike, bilo na lokalnom, regionalnom ili nacionalnom nivou, i tako pokažite svijetu kako ćete doprinijeti Dekadi obnove

  • Volontirajte u postojećim projektima
  • Učestvujte u čišćenju jezera, plaže, parka ili neke druge lokacije u prirodi
  • Ozelenite dom, firmu, školu ili javni prostor autohtonim drvećem ili biljkama.

Promjena navika:

  • Dajte donaciju ili drugu vrsta podrške inicijativama koje se bave obnovom ili zaštitom prirode
  • Prestanite da kupujete proizvode i usluge koje nisu sertifikovane kao održive
  • Jedite samo hranu zasnovanu na sezonskim, održivim i biljnim proizvodima.

Animiranje šire javnosti:

  • Organizujte ili učestvujte u izložbi plakata, fotografija ili drugih umjetničkih formi koje pokazuju ljepotu lokalnih ekosistema
  • Organizujte raspravu o vrijednostima ekosistema i prijetnjama sa kojima se suočavaju
  • Organizujte onlajn kampanje za skretanje pažnje na klimatske promjene, uništavanje prirode i rješenjima da se to promeni
  • Obratite se lokalnim medijima.

 

K.V.

 

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije